A szegények búzáját fenyegeti egy új gabonagomba

Vágólapra másolva!
Újfajta, a gabonát támadó gombafaj terjedésétől tartanak a mezőgazdasági kutatók. Az először 1999-ben Ugandában észlelt új típusú gabonarozsda már a Közel-Keletre is eljutott, gyors terjedése és pusztítása nyomán éhínségek és zavargások várhatók - figyelmeztetnek.
Vágólapra másolva!

A gabonát megtámadó végzetes gombás betegség fenyegeti a szegény országok búzatermését - figyelmeztetnek mezőgazdasági kutatók. A gabonarozsda újfajta, gyorsan terjedő változata súlyos éhínségeket, zavargásokat okozhat Közép-Ázsia és Afrika jelentős részein - írja a Guardian.

Az első felbukkanási helye és ideje - Uganda, 1999 - után Ug99-nek elkeresztelt kórokozó spórái a széllel terjednek, és Afrikából már eljutottak Iránba is. A kutatók szerint ez rendkívül kedvezőtlen fejlemény, mivel ez a fajta gabonarozsda órák alatt képes megfertőzni a növényt, láthatatlan spórái pedig több száz kilométerre is elszállnak a széllel. A megfertőzött növények napok alatt megfeketednek. Kenyában és Ugandában 80 százalékos terméspusztulást is észleltek egyes területeken a közelmúltban, a két ország szerencséje, hogy élelmezésük nem kizárólag a gabonaterméstől függ.

A gombafaj 2007-ben átjutott a Vörös-tengeren, és már elterjedt Jemenben és Iránban. Utóbbi helyen a gabona a fő alapélelem. Bár a gomba terjedését az utóbbi évek szárazsága lelassította, a kutatók szerint feltehetően megjelent már Közép-Ázsiában is, és gyanítható, hogy Törökországban és Ukrajnában is felütötte a fejét a kórokozó.

A gabonarozsdáról a héten Mexikóban tartott konferencián arra figyelmeztettek, hogy a növényi kártevő könnyen olyan nagy és fontos gabonatermő országokat is megfertőzhet, mint India, Pakisztán vagy Banglades. A három ország adja a világ búzatermelésének 15 százalékát, amivel a világ legszegényebb százmillióit élelmezik. A kutatók versenyt futnak az idővel, hogy új, a betegségnek ellenálló gabonafajtákat tenyésszenek ki és ültetésükhöz elegendő vetőmagot termeljenek. Jó eredményeket értek el - 60-fajta ellenálló gabonatörzset tenyésztettek ki -, ám ezeket még keresztezni kell a helyi variánsokkal, ami sok időbe telik.

Forrás: AFP

A gabonarozsda az 1960-as években szorult vissza, miután új, ellenálló búzafajtákat dolgoztak ki. Csakhogy a gomba maga is alkalmazkodott az új fajtákhoz, a kutatók szerint a fejlődő országokban termesztett búzafajták nem lépesek ellenállni az Ug99-nek. "Gyakorlatilag képes elpusztítani a világ összes kenyérgabonáját... Előbb vagy utóbb világszerte elterjed, Észak-Amerikától, Dél-Amerikán, Európán át Ausztráliáig" - közölte Norman Borlaug Nobel-békedíjas mezőgazdász.