Rasszizmussal vádolják Indira Gandhi unokáját

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették  Indira Gandhi egykori indiai miniszterelnök unokáját, Varun Gandhit, aki nacionalista hindu politikusként az iszlám vallásúakra tett rasszista kijelentést egy televíziós műsorban. A 29 éves politikus szerint beszédét megvágták.
Vágólapra másolva!

A muzulmánokkal szembeni gyűlöletkeltés gyanúja miatt őrizetbe vették Indira Gandhi egykori indiai miniszterelnök 29 éves unokáját, a BJP hindu nacionalista párt képviselőjelöltjét.

Az áprilisra és májusra tervezett indiai parlamenti választások hadjáratában Varun Gandhi egyik nyilvános beszédében tett olyan kijelentéseket, amelyek miatt a hatóságok felléptek ellene, és amelyek társadalmi vitát is kiváltottak az országban. Az egyik televízió részleteket mutatott be a beszédből, amelyek szerint a fiatal politikus azt mondta: a BJP "le fogja vágni a muzulmánok fejét. (...) Félelmet keltenek az emberben az olyan rémisztő neveket viselők, mint a Karimullah vagy a Mazullah, különösen, ha éjszaka találkozunk velük."

Varun Gandhi szerint beszédét megvágták, ezért félreérthető. Mint mondta, ő nem akart provokálni senkit. A párt elhatárolódott a politikus kijelentéseitől. Az országos választási bizottság szerint büntetőeljárást kell indítani azok ellen, akik társadalmi csoportok közötti feszültségeket szítanak. India 1,15 milliárd fős lakosságának 80 százaléka hindu, és csak 14 százaléka iszlám vallású.

Varun Gandhi az 1984-ben meggyilkolt Indira Gandhi második fiának gyermeke. Gandhi első fia Radzsiv Gandhi szintén kormányfő volt, 1991-ben meggyilkolták.