Befejeződött a pakisztáni rendőrakadémia ostroma

Vágólapra másolva!
Heves harcok után visszafoglalták a pakisztáni Lahorban azt a rendőrakadémiát, amelyet hétfő hajnalban szálltak meg ismeretlen fegyveresek. A reggel óta tartó tűzharcban négy fegyveres és legalább nyolc rendőr meghalt, a pakisztáni belügyminisztérium szerint összesen 14 halottja és közel 100 sérültje van a támadásnak. A hatóságok szervezett terrortámadásról beszélnek.
Vágólapra másolva!

Hétfő délután, nyolc óra küzdelem után visszafoglalták a kora reggel óta megszállt rendőrakadémiát a pakisztáni Lahorban.

A BBC hivatalos forrásból úgy értesült, hogy a pakisztáni katonák az összecsapások során négy fegyverest megöltek, hármat pedig letartóztattak. A pakisztáni belügyminisztériun szerint összesen 14 ember vezstette életét a támadásban, köztük 2 civil,. 8 rendőr és 4 támadó. A korábbi jelentések még több halálos áldozatról szóltak. A sérültek száma 95.

A támadás alig egy hónappal követi a Pakisztánban turnézó Srí Lanka-i krikettválogatott elleni támadást, amelyben 6 rendőr halt meg. Azoknak a támadóknak sikerült elmenekülniük.

A hatóságok a BBC-nek azt mondták, hogy heves, 10-15 perces tűzharc után értek véget az összecsapások helyi idő szerint délután négy óra körül. A hadsereg alacsonyan szálló harci helikopterei közvetlenül az épületet lőtték, a fegyveresek gránátokat dobáltak a benyomuló pakisztáni erőkre.

Amint elcsendesedtek a harcok, mentőautók érkeztek a helyszínre, hogy ellásák a sebesülteket. Az épületben többszáz ember tartózkodott, akik közül több tucatot túszul ejtettek a támadók.

A belügyminisztérium egyik munkatársa, Rehman Malik a BBC által idézett Geo TV-nek azt mondta, előre megtervezett terrortámadásról lehet szó, egyelőre nem lehet tudni, ki áll az akció mögött.

Hétfő kora reggel támadták meg ismeretlenek a Lahor külvárosában lévő Manavan rendőrségi kiképző iskolát. Behatoltak az épületbe és túszokat ejtettek. A támadók egy része rendőregyenruhában szállta meg az intézményt. A rendőrség körülvette a helyszínt, és kivonult a katonaság is, az épület fölött rendőrségi helikopterek köröztek.

Egy szemtanú szerint a fegyveresek négy oldalról támadtak, a Reuters helyszínen tartózkodó fotóriportere arról számolt be, hogy a terroristák egy páncélozott csapatszállító járművel hatoltak be az objektum területére. A CNN szerint a támadást 10-12 fegyveres hajtotta végre. A BBC munkatársa bejutott ez épületbe az ostrom után, üvegcserepeket, töltényhüvelyeket, vért látott.

Egy rendőrségi tisztségviselő szerint a rendőrök éppen kiképzésre készülődtek, amikor a támadók tüzet nyitottak rájuk, és kézigránátokat dobáltak.

Az áldozatok számával kapcsolatban folyamatosan ellentmondásos hírek érkeztek. Pakisztáni tv-csatornák 10 halottat és 50 sebesültet említettek, az AP hírügynökség hivatalos forrásokra hivatkozva 11 halottról és hetven sebesültről tud. A CNN hivatalos szervektől kapott értesülésekre hivatkozva tíz halottról és 52 sebesültről ír, a helyi média szerint a halottak száma eléri a huszonötöt. Egy pakisztáni tisztviselő a BBC-nek azt mondta, hogy az összecsapásokban negyvenen haltak meg, és legalább nyolcvan ember megsebesült.

A támadás kevesebb mint egy hónappal azután történt, hogy Lahorban fegyveresek megtámadták Sri Lanka krikett válogatottját. A március 10-i támadásban nyolc sportoló megérült, hat rendőr és a játékosokat szállító busz sofőrje meghalt. A 14 fegyveres elmenekült a helyszínről.