Visszaeszereztek egy francia jachtot a szomáliai kalózoktól

Vágólapra másolva!
Kiszabadított egy jachtot a francia haditengerészet a szomáliai kalózok fogságából. Az akcióban a hajótulajdonos meghalt, négy másik túsz, köztük egy gyerek sértetlenül megmenekült.
Vágólapra másolva!

A francia haditengerészet erői kiszabadítottak az Ádeni-öbölben egy francia jachtot, amely a múlt hét végén került kalózok kezébe Szomália partjai közelében. Az akcióban egy túsz meghalt, négy másik túsz, köztük egy gyerek sértetlenül kiszabadult. A kalózok közül ketten meghaltak, három embert elfogtak.

A tengeri rablók április 4-én kerítették hatalmukba a Tanit nevű vitorlást Szomália északkeleti partjainál. Négy felnőtt - két házaspár - és egy hároméves gyerek volt a fedélzeten, amikor a kalózok elragadták a jachtot. Az elnöki hivatal közleménye még nem nevezte meg a túszt, aki meghalt az akcióban, csak annyit közölt, hogy a gyermek sértetlenül túlélte a megpróbáltatást. Hervé Morin francia védelmi miniszter péntek esti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a hajótulajdonos és családapa Florent Lemacon vesztette életét a kalózok és a különleges erők közötti tűzpárbajban. A négy másik túsz, közöttük a hároméves gyermek, egészséges.

A francia haditengerészet csütörtökön kapcsolatba lépett a kalózokkal, és csak azután döntött a mentőakció mellett, amikor a bűnözők nem fogadták el a haditengerészet tárgyalómegbízottjai által szabott feltételeket, és megpróbáltak elillanni a vitorlással.

Az Élysée-palota közleménye szerint Nicolas Sarkozy elnök szilárd elhatározása, hogy nem enged kalózok zsarolásának, és Franciaország mindent megtesz azért, hogy legyőzze a tengeri rablókat.