Észak-Korea felmondta a fegyverszünetet

Vágólapra másolva!
Észak-Korea szerint Dél-Korea hadüzenetet küldött neki, ezért felmondták az 1953-ban kötött fegyverszüneti megállapodást. Katonai lépésekkel fenyeget Észak-Korea. Dél-Korea csatlakozott a tömegpusztító fegyverek elterjedését meggátló kezdeményezéshez.
Vágólapra másolva!

Phenjan a továbbiakban nem tekinti magára nézve kötelezőnek a koreai háború végén 1953-ban megkötött fegyverszüneti megállapodást - közölte az észak-koreai hadsereg a Jonhap hírügynökség jelentése szerint.

Észak-Korea hadüzenetnek tekinti Dél-Korea csatlakozását a tömegpusztító fegyverek elterjedését meggátló kezdeményezéshez (PSI). A félszigeten hamarosan újra háború lehet - áll az észak-koreai közleményben. Az észak-koreai közlemény szerint azonnal kemény katonai lépéseket tesznek, ha Dél-Korea a PSI-re hivatkozva feltartóztat vagy megpróbál átkutatni észak-koreai hajókat. Nem garantálják a jövőben az Észak-Korea nyugati partjaihoz közelítő hajók biztonságát sem. "Akik provokáltak bennünket, azoknak könyörtelen és elképzelhetetlen büntetéssel kell szembenézniük." - áll a közleményben.

Szöul kedden jelentette be csatlakozását a PSI-hez, válaszul a hétfői észak-koreai rakétakísérletre. Korábban csak megfigyelői státussal rendelkezett a szervezetben, hogy ne ingerelje az északi szomszédot.

Az egymással hivatalosan ma is hadiállapotban lévő két ország kapcsolata különösen feszültté vált, azóta,hogy 2008 februárjában Ri Mjong Bak lett Dél-Korea elnöke. Az új államfő szakított elődei békülékenységével, keményvonalas politikát folytat Észak-Koreával szemben, és a Phenjannak nyújtott segélyeket attól teszi függővé, hogy Észak-Korea kézzelfogható előrelépéseket tesz-e az atommentesítés terén.