Orbán szavairól tárgyalt a szlovák parlament

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor Fidesz-elnök EP-kampányban tett kijelentéseiről tárgyalt szerdán a pozsonyi parlament rendkívüli ülése. A szlovák kormánypártok szerint Orbán kijelentései Szlovákia szuverenitását veszélyeztetik, az ellenzék szerint azonban Robert Fico miniszterelnök csak a korrupciós ügyekről akarja elterelni a figyelmet, ezért pártjaik bojkottálták az ülést.
Vágólapra másolva!

Nyilatkozatban ítélte el a szlovák parlament Orbán Viktor és más magyar politikusok "nacionalista kijelentéseit". A szlovák parlament szerdai rendkívüli ülésének egyetlen napirendi pontja a nyiltakozattervezet volt.

Orbán Esztergomban egy, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjával (MKP) közösen megtartott választási nagygyűlésen úgy fogalmazott: az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben. A határon túli területeken tett látogatásaira utalva Orbán hangsúlyozta: a június 7-i döntés öt évre határozza meg a magyarok súlyát az Európai Parlamentben.

A Fidesz elnöke hasonlóan fogalmazott szerdán is egy győri választási nagygyűlésén. Orbán azt mondta: vasárnap arról szavazunk, hogy kik képviselik Magyarországot és a kárpát-medencei magyarságot az Európai Parlamentben. Az ellenzéki párt vezetője közölte: meglepődve tapasztalja, hogy vannak olyan országok, amelyek öt éve az EU tagjai és még mindig nem értik az Európai Unió lényegét. Még mindig nem értik, hogy az unió azért jött létre, hogy az országhatárok elveszítsék jelentőségüket.

Robert Fico szlovák kormányfő korábban "abszurdnak" nevezte, hogy bárki is valamiféle "fiktív államnak" minősítse a Kárpát-medencét, és úgy vélte, hogy ez az álláspont veszélyt jelent Szlovákia számára. A parlament külügyi bizottsága szerda délelőtt megtartott ülésén a nyilatkozattervezet elfogadását javasolta a testületnek. Orbán kijelentései a tervezet szerint "politikailag felelőtlenek, szélsőségesen veszélyesek, és a demokratikus értékek szempontjából abszolút elfogadhatatlanok", illetve veszélyeztetik Szlovákia szuverenitását.

A kormánykoalíció által kezdeményezett ülésen a három ellenzéki párt közül csak a Magyar Koalíció Pártja (MKP) képviselői vannak jelen. A másik két ellenzéki párt - a Szlovák Demokratikus és Kereszténydemokrata Unió (SDKU), illetve a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) - a kormány korrupciós ügyeiről való figyelemelterelésnek tartja az ülést, ezért nem vesz részt rajta.