A britek és a hollandok már szavaznak az EP-re

Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában és Hollandiában már csütörtökön megkezdődik az európai parlamenti választás, amely az Európai Unió mind a 27 tagállamában lezajlik a következő négy nap során. Vannak olyan félelmek, hogy nagyon alacsony lesz a részvétel.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön megkezdődtek az európai parlamenti választások az Európai Unió tagállamaiban. Először az Egyesült Királyságban és Hollandiában szavaznak a választók, majd vasárnap estig mind a 27 tagországban lezajlik a voksolás. Magyarországon is vasárnap, azaz június 7-én lesz a választás.

Nagy-Britanniában az EP-választás mellett helyhatósági képviselőkre is szavaznak a választók. A választások nagy kockázatot jelentenek Gordon Brown miniszterelnöknek, akinek kabinetjét az elmúlt hónapokban botrányok és miniszteri lemondások rázták meg. Több párttársa már a lemondását szorgalmazza.

Az EP-választáson több mint 375 millió ember jogosult a részvételre, vannak azonban olyan félelmek, hogy csak töredékük fog élni ezzel a jogával. A legutóbbi, 2004-es választáson 45 százalék vett csak részt a szavazáson, és lehetséges, hogy ezúttal még ennél is alacsonyabb lesz ez az arány.

Az EP-ben összesen 736 képviselő lesz a választás után, ebből Németország kapja a legtöbbet (99), Málta pedig a legkevesebbet (5). Magyarországnak 22 képviselője lesz a testületben, amely fontos szerepet tölt be az európai uniós jogszabályok meghozatalában.