Közelebb került Grönland a függetlenséghez

Vágólapra másolva!
Vasárnaptól a helyi kormány vette át Dániához tartozó Grönlandon a rendőrség, a bíróságok feletti ellenőrzést. Az autonómia bővítéséről egy tavalyi népszavazás döntött. Védelmi és külpolitikai ügyekben azonban továbbra is Dánia dönt.
Vágólapra másolva!

Dániához tartozó Grönlandon vasárnaptól a helyi kormány kezébe került a rendőrség és a bíróságok irányítása - írja a BBC.

A grönlandiak nyelvét ezentúl hivatalos nyelvként ismerik el. A sziget autonómiájának kibővítését egy tavaly novemberi népszavazás tette lehetővé.

Védelmi és külpolitikai ügyekben azonban továbbra is Dánia dönt. A szigetnek ugyanis nincsen saját hadserege, pénzügyileg pedig jelentősen függ Dániától.

Grönland Dánia fennhatósága alatt áll, de 1979. óta önkormányzattal rendelkezik. Grönlandon mintegy 57 ezren élnek, többségében inuitok.

A Föld legnagyobb szigetének talajában olaj, gáz, arany és gyémánt található. De az ásványkincsek csak rendkívül nehezen, és így költségesen érhetőek el, mivel jég borítja a sziget talaját. Amerikai kutatók azonban abban reménykednek, hogy a klímaváltozás miatt megolvadnak az ásványokat rejtő jégpáncélok.