Bűnözők lettek a titokban Olaszországba vándorlók

Vágólapra másolva!
Jóváhagyta az olasz felsőház az illegális bevándorlás megállításáról szóló törvényt, amelyet hevesen támadtak jogvédő csoportok, az olasz ellenzék és a Vatikán is. A törvény bűncselekménynek minősíti az illegális bevándorlást, büntetni rendeli azt is, aki a menekülőket befogadja, és gyakorlatilag lehetetlenné teszi az illegális bevándorlók gyerekeinek anyakönyvezését.
Vágólapra másolva!

Jóváhagyta csütörtökön az olasz parlament felsőházának többsége a jobbközép kormánykoalició illegális bevándorlás elleni törvényét, amit régóta bírálnak a balololdali ellenzéki pártok, jogvédő csoportok és a Vatikán. Az alsóház májusi jóváhagyása után a Szenátus 157 igennel, 124 nem ellenében, három szenátor távollétében fogadta el a törvényt, amelynek értelmében az illegális bevándorlás bűncselekménynek számít, és megbüntethető az is, aki egy illegális menekültnek szállást ad.

A törvény kötelezővé teszi minden szülőnek, hogy amikor anyakönyveztetik újszülött gyereküket, papírokkal igazolják, hogy törvényesen tartózkodnak Olaszországban. Sokak szerint ennek eredménye az lesz, hogy létrejön a láthatatlan gyerekekek nemzedéke, amely a szociális rendszeren kívül rekedve nő fel.

A törvény értelmében az elfogott illegális bevándorlóra ötezer és tízezer euró közötti pénzbüntetés, valamint kitoloncolás vár. Silvio Berlusconi kormánya eredetileg börtönbüntetéses törvényt akart, de mivel az olasz börtönök zsúfolásig teltek, enyhült az eredeti elképzelés.

A törvény egyik legvitatottab része az az intézkedés volt, amely engedélyezi polgárőr csoportoknak, hogy a közrend érdekében fellépjenek a szabályok megsértői ellen. A heves tiltakozások hatására végül úgy módosult a törvény, hogy a helyi önkormányzatok szigorú fennhatósága és ellenőrzése alá rendelték ezeket a csoportokat. Az intézkedést a Berlusconi kormánykoalíció tagja, az Északi Liga sürgette leginkább. Dario Franceschini, a Demokratikus Párt vezetője a törvényt ahhoz a fajtisztasági jogszabályhoz hasonlította, amit a 30 években fogadott el Benito Mussolini fasiszta rezsimje.