Könnygázzal oszlatták fel az iráni diákok tüntetését

Vágólapra másolva!
A szigorú tiltás ellenére is megpróbáltak összeegyűlni a Teheráni Egyetem előtt a diákok, hogy megemlékezzenek a tíz évvel ezelőtti diákfelkelésrő, de a rendőrség feloszlatta a demonstrációt. A teheráni rendőrség a légzsennyezésre hivatkozva azt javasolta a főváros lakóinek: utazzanak vidékre.
Vágólapra másolva!

Könnygázgránátokat lőtt ki az iráni rohamrendőrség csütörtökön több száz diákra, akik a figyelmeztetések ellenére tüntetéssel emlékeznek a tíz évvel korábbi diákfelkelésre Teheránban. Az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó szemtanúk szerint a rendőrök a Teheráni Egyetem előtt lőttek ki a gázgránátokat az ott gyülekező emberekre.

Egy idősebb férfit a rendőrök a földre löktek, megbilincseltek és elvittek a rendőrök, miután azt kiabálta, "Halál a diktátorra!" - írja a Guardian. A brit lap szerint Teherán más részeiről is érkeztek hírek összecsapásokról.Korábban arról érkeztek beszámolók, hogy több száz rendőrt láttak az egyetem előtt valamint a környező utcákban. A Guardian szerint ezúttal nincs olyan sok rendőr az utcákon, mint az elnökválasztás utáni tüntetéseken, mert a rendőröknek megoszlik a figyelme, ugyanis nemcsak Teheránban, hanem Irán számos más részén is tüntetnek.

Az iráni hatóságok kemény fellépést ígértek azok ellen, akik megemlékeznek az 1999. június 9-i diáklázadásról. Teherán kormányzója bejelentette, hogy semmilyen demonstrációt nem engedélyeztek, és figyelmeztetett, hogy a hatóságok "eltaposnak" mindenkit, aki "az ellenforradalmi hálózat hatására" utcára vonul. A teheráni közlekedési rendőrség vezetője pedig azt tanácsolta az fővárosiaknak, hogy "vegyék figyelembe a súlyos légszennyezést, és utazzanak vidékre".

Az AFP-nek nyilatkozó szemtanúk azonban arról számoltak be, hogy több helyen is megemlékezésre felszólító röplapokat osztogatnak. Egy iráni-amerikai újságíró a CNN amerikai hírtelevíziónak elmondta: hallott arról, hogy "valami nagyra" készülnek a tüntetők, de senki sem akart arról beszélni, nehogy a hatóságokhoz jusson az információ. Sérültekről vagy letartóztatásokról egyelőre nem ékezett jelentés.