Tűzszünetet hirdettek a fülöp-szigeteki muszlim lázadók

Vágólapra másolva!
A kormány után a lázadók is fegyverszünetet hirdettek a Fülöp-szigetek déli részén, Mindanao szigetén. Az évtizedek óta tartó polgárháború végére szeretnének tárgyalásokkal pontot tenni, ehhez volt szükség a fegyvernyugvásra. A harcok legújabb hullámában eddig 600 ember halt meg.
Vágólapra másolva!

A Fülöp-szigetek legnagyobb muzulmán lázadószervezete tűzszünetet hirdetett szombaton a tavaly augusztusban abbamaradt béketárgyalások felújítása érdekében.

Mohaqher Iqbal, a Moro Iszlám Felszabadítási Front (MILF) béketárgyalási bizottságának vezetője az ország déli részén található Mindanao szigetéről, egy gerillabázisról telefonon nyilatkozott. Elmondta, hogy felfüggesztenek mindenféle katonai akciót minden olyan területen, amelyen az összesen 12 ezer fős fegyveres egységeik tevékenykednek.

A főleg katolikusok lakta délkelet-ázsiai szigetország kormánya csütörtökön egyoldalú tűzszünetet hirdetett a muzulmánok lakta déli országrészben, annak reményében, hogy a MILF visszatér a tárgyalóasztalhoz. Ezzel véget vethetnének a 40 éve tartó, 120 ezer halálos áldozatot követelő fegyveres konfliktusnak.

A felek várhatóan a jövő héten találkoznak Kuala Lumpurban, hogy előkészítsék a tárgyalásokat, és visszahívják az országba azt a mintegy 60 külföldi megfigyelőt, aki tavaly novemberben távozott.

A tavalyi béketárgyalásoknak a manilai kormány vetett véget, miután a legfelsőbb bíróság megvétózta a mindanaói muzulmán autonóm régió kiterjesztéséről szóló megállapodást. Ezt követően az emiatt felbőszült radikális MILF-tagok megtámadtak katolikus falvakat. Az azóta kiújult erőszakhullámban csaknem 600 ember halt meg, sokan közülük vétlen polgárok. Több százezer lakos pedig elmenekült az otthonából.

Iqbal elmondta azt is, hogy arról a tervről is tárgyalni fognak a kormánnyal, hogy még a ramadán (a muzulmánok szent ünnepe) augusztus végi kezdete előtt visszatérhessen otthonába több mint 300 ezer család.