Gyilkos nélkül tárgyalják újra Politkovszkaja ügyét

Vágólapra másolva!
Újratárgyalják a Politkovszkaja-gyilkosság ügyét egy moszkvai katonai bíróságon, miután a legfelsőbb bíróság eljárási hibákra hivatkozva a per újrakezdését rendelte el. A szerdán kezdődött tárgyalásban ismét az a három férfi áll a vádlottak padján, akiket korábban bizonyíték hiányában felmentettek. A tényfeltáró újságírónő gyilkosát és a gyilkosság megrendelőjét a rendőrség továbbra sem találja, noha a per kritikusai szerint a bűntény a Kremlhez kötődhet.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a meggyilkolt orosz újságírónő, Anna Politkovszkaja ügyének újratárgyalása Moszkvában szerdán. A gyilkosság vádlottjait februárban bizonyíték hiányában mentették fel, az ügyész azonban fellebbezett. Most a legfelsőbb bíróság utasítására, eljárási szabálysértésekre hivatkozva vették elő újra az ügyet, de a gyilkosság hátteréről továbbra sem tudni semmit - írja a BBC.

A megölt Politkovszkaja tényfeltáró újságíróként a Kreml egyik hangadó kritikusának számított, ezért támogatói szerint az orosz politikai vezetésnek is köze lehetett a meggyilkolásához. Az újságíró többek között az orosz hadsereg csecsenföldi jogsértéseiről írt cikkeivel vált ismertté, és három éve, 2006 októberében lőtték agyon saját házának előszobájában.

Az ügyben három embert állítottak bíróság elé, de sem Szergej Hadzhikurbanovot, sem Dzhabrail és Ibragim Mahmudovot nem vádolják a gyilkosság elkövetésével, a gyanú szerint ők csak a bűncselekmény résztvevői voltak. A tárgyalás kritikusai szerint a per épp ezért nevetséges, mivel a feltételezett gyilkost, Rusztam Mahmudovot, valamint a megbízóit sem sikerült elkapni.

Korábban a bíróság felmentette a három vádlottat, de orosz újságírók és emberi jogi aktivisták szerint a három férfi elítélése sem lenne kielégítő, hiszen a gyilkos továbbra sincs meg. "Sokkal jobban érdekel minket a fő-ügy, ahol a gyilkost és a megbízót keresik" - idézte a Russia Today angol nyelvű orosz lap internetes kiadása Szergej Szolokovot, a Novaja Gazeta című újság helyettes főszerkesztőjét, akinek Politkovszkaja dolgozott.

"Szeretnénk, ha ezek az emberek ülnének a vádlottak padján, hogy az esküdteknek teljes képe legyen a gyilkosságról, ne csak töredékei. Természetesen a mostani gyanúsítottaknak is köze van a gyilkossághoz, de nem ők a fő bűnösök" - mondta a szerkesztő. Ilja Politkovszkaja, a meggyilkolt újságírónő fia pedig az AFP hírügynökségnek azt mondta, ragaszkodik ahhoz, hogy az ügyet visszaküldjék a vizsgálati szakaszba.

Politkovszakja közel 500 újságcikket írt és minden egyes cikkével ellenségeket szerezhetett magának, ami nagyon megnehezíti a gyilkossági ügy megoldását - írja a Russia Today. A lap szerint a nyomozás során több tucat elmélet született, a rendőrök rengeteg különböző nyomon elindultak, de azok mindig zsákutcába vezettek. Nemrégiben újabb vizsgálatokat kezdtek, de ezekkel sem sikerült elfogni a gyilkost vagy megtalálni a megrendelőt - írja a lap.

Politkovszkaja volt a 13. újságíró, aki megrendelés-szerű gyilkosság áldozata lett, mialatt Vlagyimir Putyin volt Oroszország elnöke - írja a BBC egy amerikai székhelyű az újságírók védelmére alapított civil szervezet adataira hivatkozva.