Cigányellenes tüntetőket oszlattak a szlovák rendőrök

Vágólapra másolva!
Szélsőségesek tüntettek a szlovákiai Szentmihályfalván szombaton. A demonstrálók cigányterrorról beszéltek, majd összecsaptak a kivezényelt rendőrökkel. Három tüntetőt előállítottak.
Vágólapra másolva!

Összecsaptak szlovák rendőrök és szélsőségesek a kelet-szlovákiai Szentmihályfalván, miután az utóbbiak nem voltak hajlandóak befejezni a település polgármestere által feloszlatott, engedély nélküli tüntetésüket.

A Slovenská Pospolitost (Szlovák Testvériség) az állítólagos roma terror ellen tüntetett a településen. Jozef Brendza, a falu polgármestere azt kérte a résztvevőktől, hogy távozzanak a helyi futballpályáról. Mivel a tüntetők ezt megtagadták, a rendőrség a közeli útra szorította ki őket. A szélsőségesek azonban kövekkel és üvegekkel kezdték dobálni a rendőröket.

A polgármester felhívásának semmibevétele után a kommandósok gumibotokkal és kutyákkal estek neki a mintegy 250 szélsőségesnek és több tucatnyi helyi szimpatizánsnak, majd vízágyút is bevetettek. A rendőrök három tüntetőt letartóztattak: őrizetbe vették a szervezet nevében szónokló Marián Kotlebát és további két szimpatizánst.

A szlovákiai magyar újság, az Új Szó szerint a helyiek ellenérzésekkel fogadták az oszlatást. Tiltakoztak amiatt is, hogy gyerekek és nők is voltak a tömegben.

Szélsőséges reakció

A sokak által szélsőjobboldalinak tekintett Szlovák Testvériség tiltakozó akciója reagálás volt arra a múlt hét végén történt esetre, mely során két fiatalkorú roma a helyi futballpályán úgy megvert egy 65 éves férfit, hogy elveszítette fél szemét. Az év elején egy gyilkosság is történt a faluban, amelynek elkövetője roma volt.

A Szlovák Testvériség hívei délben a helyi futballpályán gyűltek össze, mert a település központjában összejövetelüket nem engedélyezték. Marián Kotleba, a Slovenská Pospolitost vezérének érkezésekor a tüntetők az úton gyülekeztek, és a falu központjába akartak vonulni. A településen nagy számban jelen lévő kommandósok több kutyával és egy vízágyúval azonnal elállták az utat, és megakadályozták a felvonulást. Ekkor még nem volt komolyabb összetűzés.

A nagyszámú helyi lakos, aki a helyszínen követte az eseményeket hangos bekiabálásokkal bírálta a rendőröket, hogy megakadályozták a felvonulást. "Szégyen!", "Miért véditek a gyilkosokat?", "Minket verjetek, ne őket!" és más hasonló szemrehányásokat lehetett hallani. A község melletti roma telep a nap folyamán üres volt, lakosai elhagyták házaikat.

Kotleba a helyi focipályán tartott beszédet. Azt mondta hallgatóságának, hogy a Slovenská Pospolitost hívei addig maradnak Szentmihályfalván, amíg a belügyminiszter vagy az országos rendőrkapitány személyesen nem adnak magyarázatot arra, miért tétlenek a "roma-ügyekben". "A kommandósokra nem a mi rendezvényeinken van szükség, hanem a roma településeken, ahol rendszeresen törvénysértések, rendzavarások történnek" - hívta fel a figyelmet Kotleba, aki hivatalosan ugyan már nem a szervezet elnöke, de továbbra is ő számít a legfőbb szellemi vezérnek. Beszéde után hangzott el a polgármester felhívása, és került sor az immár erőszakos rendőri fellépésre.

Be is tiltották, meg nem is

A pozsonyi belügyminisztérium tavaly november 12-én, három nappal a révkomáromi szlovák-magyar kormányfői találkozó előtt döntött a Szlovák Testvériség betiltásáról. Akkori sajtóvélemények szerint a döntés mögött nagy valószínűséggel az állt, hogy ezzel is erősíteni akarták Fico tárgyalási pozícióját.

A szlovák belügyi tárca nemzetiségi, faji, vallási és politikai gyűlöletkeltéssel indokolta a Szlovák Testvériség feloszlatását. A szlovák legfelsőbb bíróság viszont néhány hete érvénytelenítette ezt a döntést, és az ügyet visszaadta a minisztériumnak. A bíróság szerint Robert Kalinák belügyminiszter döntése törvénytelen volt, a Szlovák Testvériség feloszlatásához a feltételek nem voltak adottak. A Szlovák Testvériség ezért polgári szövetségként továbbra is létezhet és működik is.