Vadászgépek ütköztek össze Moszkva mellett

Vágólapra másolva!
Összeütközött két vadászrepülő egy oroszországi légibemutató főpróbáján, Moszkva mellett. A balesetben egy pilóta meghalt, egy pedig megsérült, őt kórházba szállították. Az egyik gép lakóházra zuhant, amelyben szintén többen megsérültek.
Vágólapra másolva!

Összeütközött a levegőben két Szu-27 típusú vadászrepülőgép a Moszkva melletti Zsukovszk felett vasárnap. A gépek a MAKSZ-2009 légi szalon bemutatóinak főpróbáján gyakoroltak, amikor a baleset bekövetkezett.

Az első hírek szerint az együléses és a kétüléses gép pilótái is katapultáltak az ütközés előtt, később azonban az orosz légierő szóvivője, Vlagyimir Drik az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy a szerencsétlenségben a két gép három pilótája közül az egyik meghalt. Az áldozat Igor Tkacsenko, az orosz légierő légitechnikai bemutató központjának vezetője.

A Ria-Novosztyi hírügynökség szerint az egyik pilóta hátsérülést szenvedett, miután a földre ereszkedés közbe fennakadt egy fán, ezért kórházba kellett szállítani. A harmadik pilóta állapota kielégítő.

A baleset okait vizsgálják, egyelőre három verzió merült fel: a szakértők szerint esetleg madár repülhetett egy hajtóműbe, de nem zárható ki az sem, hogy a baleset valamelyik pilóta hibájából, vagy műszaki probléma miatt következett be. Az utóbit kevéssé tartják valószínűnek, mert az Orosz Vitézek katonai műrepülő csoport gépeit folyamatosan különös gonddal tartják karban.

A MAKSZ-2009 tiszteletbeli elnöke az Interfax hírügynökségnek úgy írta le a balesetet, hogy az egyik gép lemaradt az előtte haladótól, s mikor utol akarta érni, másfél-két méterre közelítette azt meg, s nyilván nekiment.

Lakóházra zuhant

Az egyik gép roncsai egy közeli falu szélén lakóházakra hullottak. A legfrissebb hivatalos közlés szerint a földön öt ember égési sérüléseket szenvedett az égő kerozintól - egyikük állapota súlyos -, három házban és egy garázsban károk keletkeztek. Nem zárható ki, hogy az egyik ház romjai alatt rekedt egy férfi, őt mentőosztagokkal keresik

A légibemutató főpróbáját a baleset miatt átmenetileg leállították. A szervezők ugyanakkor bejelentették, hogy a rendezvény nem marad el, és az Orosz Vitézek elnevezésű műrepülő csoport - amelynek tagjaival történt a baleset - fel fog lépni a bemutatókon.

Hatalmas parádé

A kedden kezdődő nemzetközi szalonon a két legismertebb orosz katonai műrepülő csoport mutatja be tudását. A rendezvényen a tervek szerint első ízben vesz részt a repülési programban a Szu-35 sokfunkciós vadászgép és a Szuhoj Superjet 100 utasszállító repülőgép. Az utóbbinak ez lesz az oroszországi bemutatkozása, mivel első ízben nézők előtt a Párizs melletti Le Bourget-ban rendezett idei szalonon repült.

Forrás: AFP
Az egyik lezuhant gép roncsai

Emellett a MAKSZ-2009-en a Szuhoj és a MiG repülőgépgyárak legújabb fejlesztéseiket mutatják be, köztük kísérleti konstrukciókat és a pilóták kiképzéséhez szánt korszerű oktatási eszközöket is. A szalonon a látogatók fegyvereket is láthatnak, köztük interkontinentális rakétákat.

A szalonon száznál is több ország 221 cége és mintegy 436 orosz vállalat - az utóbbiak közül 120 hadiipari cég - mutatja be termékeit. A légi bemutatókon több mint 100 repülőgép vesz részt.