Megtalálták az oroszok az elrabolt teherhajót

Vágólapra másolva!
Megtalálták az Arctic Sea nevű, július végén elrabolt teherhajót, amelyet a svéd partoknál térítettek el ismeretlenek. Az orosz védelmi miniszter hétfőn közölte: találtak egy eltűnt teherhajót, és felszedték annak 15 fős orosz legénységét.
Vágólapra másolva!

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint megtaláltak egy eltűnt teherhajót a Zöld-foki szigeteknél, és felszedték annak orosz legénységét - írja a BBC. Anatolij Szergyukov védelmi miniszter bejelentése szerint a hajóról kimentett 15 fős legénység jó állapotban van, őket jelenleg kérdezik ki a történtekről.

A Ria Novosty orosz hírügynökség szerint a július 30-án eltűnt Arctic Sea nevű hajót találták meg. A Máltán bejegyzett, finn faárut szállító, 15 fős orosz legénységgel rendelkező hajót ismeretlenek támadták meg Svédország partjainál: a hajó később feltűnt Nagy-Britanniában, Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában is, de úti céljához, Algériába már nem érkezett meg.

A hajó legénysége július 24-én jelentette, hogy 10 maszkos, fegyveres ember szállt fel a hajóra a Balti-tengeren, de ők 12 órával később felfújható csónakkal távoztak. A teherhajó utoljára a brit tengerészeti hatóságokkal lépett kapcsolatba doveri szorosnál, azóta semmilyen üzenetet nem küldött a külvilágnak.

Szombaton a finn rendőrség azt közölte, hogy elrablói váltságdíjat követeltek a teherhajóért, de nem sikerült megerősíteni, hogy a követelés hiteles forrásból származott-e. A rakomány a BBC szerint körülbelül 1,8 millió dollárt ér.

A hivatalosan fát szállító hajó elrablásával kapcsolatban az elmúlt napokban sokféle találgatás látott napvilágot, egyesek kalózokat, mások a maffiát vagy üzleti vitát sejtettek mögötte. A Szergyukovot idéző Tass orosz hírügynökség szerint hétfőn kora reggel találták meg mintegy 480 kilométerre a Zöld-foki-szigetektől az Atlanti-óceánon.

A Ria Novosty szerint a legénységet a Ladny nevű orosz hadihajóra szállították át. Szergyukov arról tájékoztatta Dimitrij Medvegyev orosz elnököt, hogy már vizsgálják, mi okozhatta a hajó eltűnését, és azt, hogy nem létesített rádiókapcsolatot a szárazfölddel. A hírügynökség szerint néhány órán belül a honvédelmi minisztérium további részleteket közöl a hajó megtalálásáról. (A hajó eltűnéséről bővebben korábbi cikkünkben, itt olvashat.)