Felborult és elsüllyedt egy óriás komp a Fülöp-szigeteknél

Vágólapra másolva!
Legalább öt ember vízbe fulladt, amikor oldalára dőlt és elsüllyedt egy csaknem ezer főt szállító komphajó a Fülöp-szigeteknél vasárnap hajnalban. Az utasok többségét sikerült kimenteni, de legalább kilencen meghaltak, és több tucatnyian eltűntek. A baleset okáról a hatóságok egyelőre nem tudnak semmit.
Vágólapra másolva!

Oldalára dőlt, és több mint hat órás borulás után elsüllydt egy tengeri komp vasárnap hajnalban a Fülöp-szigeteknél. A hajón csaknem ezer ember tartózkodott. A BBC a parti őrségre hivatkozva azt írta, hogy 931 embert mentettek ki az elsüllyedt Superferry 9-ről, de a szerencsétlenségben már legalább 9 ember meghalt, és több mint húsz embert továbbra is keresnek a mentőalakulatok.

A kimentett utasokat hadihajókra, két a közelben tartózkodó civil hajóra és más kisebb csónakokra menekítették, amelyek a hajó SOS-jelzésre válaszolva a helyszínre siettek. A Fülöp-szgeteki légierő és a hadsereg helikopterekkel segíti az eltűntek utáni kutatást.

Egyelőre nem tudni, hogy mért dőlt meg a hajó, csak annyit tudni, hogy az időjárással nem volt probléma a borulás idején. Gilberto Teodoro, az ország védelmi minisztere a BBC-nek azt mondta, hogy a jó időjárási körülmények, illetve a sok közelben lévő hajó nagyban segítette a mentést.

A Superferry 9 General Santos kikötőből Iloilo városába tartott, és a Manilától közel 860 kilométerre délre fekvő Zamboanga szigeténél szakította meg útját késő éjszaka. A kompot üzemeltető Superferry hajótársaság honlapján közzétett közlemény szerint helyi idő szerint vasárnap hajnali 2:30 perckor, közép-európai idő szerint szombat este fél 8-kor kezdett borulni. A személyzet ekkor szólította fel az utasokat arra, hogy vegyék fel a mentőmellényeket, miközben a kapitány megpróbálta korrigálni a hajó dőlését.

Mikor a legénység rájött, hogy a borulás elkerülhetetlen, kiadták a parancsot a hajó elhagyására, és vízre bocsátották az életmentő csónakokat. A közlemény szerint a kompot utoljára a legénység hagyta el, amikor az teljesen felborult, majd elsüllyedt több mint 6 órával a borulás kezdete után. A mentésben a parti őrség, a Fülöp-szigeteki flotta, a légierő és a környéken lévő kereskedelmi hajók is segédkeztek.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Túlélők az egyik mentőhajó fedélzetén

A BBC helyi tudósítója szerint a Fülöp-szigeteken gyakoriak a tengeri balesetek, többek között a trópusi viharok, a hajók hanyag karbantartása és a laza biztonsági előírások miatt.