Szlovákiába látogatott a dalai láma

Vágólapra másolva!
Szlovák ellenzéki pártok vezetőivel találkozik a következő napokban a dalai láma, aki kedden érkezett Szlovákiába háromnapos látogatásra. A szlovák kormánypártok képviselői nem találkoznak a vallási vezetővel, a helyi sajtó szerint azért, mert félnek Kína haragjától.
Vágólapra másolva!

Szlovákiába érkezett kedden a dalai láma. A száműzetésben élő legfőbb tibeti szellemi és vallási vezető három napot tölt északi szomszédunknál a pozsonyi Ján Langos Alapítvány meghívására.

Az alapítvány szerdán az emberi jogokért és a demokráciáért folytatott évtizedes küzdelme elismeréseképpen díjjal tünteti ki a dalai lámát. A nap folyamán a dalai láma találkozik és megbeszélést folytat az ellenzéki pártok képviselőivel is.

A szlovák állam, a kormány és a koalíciós pártok képviselői nem találkoznak a dalai lámával. A sajtó szerint a kormányoldal képviselői attól tartanak, hogy találkozójuk a tibeti vallási vezetővel megrontaná a szlovák-kínai kapcsolatokat.

A tibeti szellemi és vallási méltóság legutóbb kilenc éve járt Pozsonyban, s fogadta őt Csáky Pál, a szlovák kormány akkori kisebbségügyi elnökhelyettese. Csütörtökön délután a dalai láma Prágába utazik, ahol Václav Havel volt cseh államfő meghívására részt vesz a Fórum 2000 elnevezésű nemzetközi konferencián.