Újraszámolják az afgán szavazatok tíz százalékát

Vágólapra másolva!
Minden tizedik afgán szavazóhelyiségben újraszámolják a voksokat, mert csalás gyanúja merült fel. Így szinte biztosan elmarad az eredetileg csütörtökre ígért eredményhirdetés, és akár újabb elnökválasztási fordulóra is szükség lehet.
Vágólapra másolva!

A szavazóhelyiségek 10 százalékában újra kell számolni a szavazatokat az afgán tartományi és elnökválasztáson - írja a BBC az afgán választási panaszbizottságra (ECC) hivatkozva. Az ECC vezetője, Grant Kippen azt mondta, hogy országszerte 2500-nél több szavazóhelyiségben merült fel a csalás gyanúja, ezeken a helyeken újra összesítik a szavazatokat.

Ha kiderül, hogy Hamid Karzai afgán elnök nem kapta meg a szavazatok ötven százalékát, akkor Karzai és legfőbb kihívója, Abdullah Abdullah korábbi külügyminiszter újabb fordulóban döntheti el, ki lesz az afgán államfő - írja a BBC. A szavazatok 95 százalékának megszámlálása után Karzai 54 százalékon áll, Abdullah 28 százalékot ért el.

Az ECC adatai szerint afgán és külföldi megfigyelőktől több mint 2000 panasz érkezett az augusztus 20-án megtartott afganisztáni választásokról. A hivatalos választási eredményeket csütörtökre ígérték, de addig nem lehet hivatalosan eredményt hirdetni, amíg be nem fejeződik ezek kivizsgálása. A BBC szerint a vizsgálatok és az újraszámlálás hetekig, de akár hónapokig is eltarthat.

A részvételi arányról még nem közöltek hivatalos adatot, de valószínűleg alacsony volt a tálibok fenyegetései miatt és mert az afgánok kiábrándultak a politikusokból. Nyugati diplomaták 30-35 százalékosra becsülik a választói részvételt.