WHO: H1N1-oltás nélkül maradnak a szegény országok

Vágólapra másolva!
Nem lesz elég H1N1-védőoltás minden ország számára - jelentette be pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely szerint a vártnál jóval kisebb a vakcinagyártó cégek termelési kapacitása. Főleg a szegény, fejlődő országok maradhatnak oltás nélkül eleinte, mert egyszerűen nem lesz pénzük a hiánycikknek számító oltásokra.
Vágólapra másolva!

Ausztrália, Kína és az USA már rendelkezik engedélyezett, forgalomba hozható H1N1-vakcinával, a gyártás megkezdése ellenére azonban a világ oltóanyag-ellátottsága nem jó - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtöki jelentéséből. Bár az eddig regisztrált vakcinákat hamarosan újak követik többek között Japánból, Magyarországról és néhány további európai országból, a világ termelési kapacitása még így is elmarad a várakozásoktól, ami különösen a fejlődő országokban okozhat problémát.

2009 májusában a WHO még úgy becsülte, hogy a legjobb esetben 5 milliárd ampullányi oltóanyagot tudnak legyártani egy év alatt, a mostani adatok szerint azonban csak 3 milliárdra lesz kapacitás. Javítja a helyzetet, hogy kiderült, a legtöbb oltóanyagból egy ampulla is elég lesz a védettség kialakításához, miközben korábban kettőre számítottak. A készletek azonban még így is elégtelenek ahhoz, hogy beoltsák a Föld 6,8 milliárd lakóját, bár gyakorlatilag mindenki ki van téve a fertőzés veszélyének - írja a WHO. "A világ vakcinatermelő képessége korlátozott, elégtelen, és nem gyarapszik eléggé" - közölték.

Adományoktól függ a harmadik világ

Az Egészségügyi Világszervezet szerint sok fejlődő országnak a vakcinahiány miatt esélye sem lesz arra, hogy oltóanyagot szerezzen, hacsak a gazdag országok nem adományoznak nekik. Magyarországnak ilyen problémája várhatóan nem lesz, mert saját vakcinagyártó kapacitással rendelkezik, és már szerződése van 6 millió adag oltás átvételére (erről részletesen keretes írásunkban olvashat).

A szegény országok a WHO szerint nagyban függnek a gyártók és a többi ország adományaitól, ezért a szervezet minden oltással rendelkező országot adakozásra bíztat. A múlt héten több vakcinagyártó ország is adományokat ajánlott fel a fejlődő országoknak, az adakozásban az USA, Ausztrália, Brazília, Franciaország, Olaszország, Új-Zéland, Norvégia, Svájc és az Egyesült Királyság vett részt. A felajánlásokat sok ország úgy tette meg, hogy még nincs is forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező vakcinája. Magyarország egyelőre nem ajánlott fel oltóanyagot.

Az adományok elosztását a WHO szakemberei fogják felügyelni: kezdetben 300 millió adagot osztanak szét több mint 90 országban. Az első adományok elosztása várhatóan november elején kezdődik meg, és az Egészségügyi Világszervezet továbbra is azt javasolja, hogy az adományt kapó országok egészségügyi dolgozóikon kezdjék az oltást.

Lehetnek váratlan mellékhatások

Az eddig engedélyezett H1N1-vakcinák ellenőrzései azt mutatják, hogy az új oltóanyag ugyanannyira biztonságos, mint a szezonális influenza elleni oltások. A mellékhatások szintén hasonlóak lehetnek: az injekció beadásának helye körüli fájdalom, pirosság, duzzanat, illetve láz, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom. A tesztek során ezek a tünetek szinte minden esetben enyhe lefolyásúak voltak, és 1-2 napig tartottak - írja a WHO.

A nemzeti engedélyező hatóságok még a vakcinák forgalomba hozatala előtt gondosan megvizsgálják az ismert és várható kockázatokat minden gyártásra kerülő oltóanyagnál. Mivel a vírus új, klinikai és nem klinikai tesztekre is szükség van a biztonsághoz. Magyarországon a felnőtteken végzett teszteket csütörtökön fejezték be, és jelenleg az Országos Gyógyszerészeti Intézet ellenőrzi a tesztek dokumentációját (erről bővebben itt olvashat).

A WHO ugyanakkor figyelmeztet, hogy még a nagyszabású klinikai tesztek sem képesek előre jelezni minden lehetséges problémát. Mivel az oltóanyagot egyszerre több millió embernek adják be, előfordulhatnak olyan ritka problémák is, amelyeket a tesztek nem jeleztek. A WHO ezért minden országnak azt javasolja, hogy intenzíven ellenőrizzék a védőoltás biztonságát, és jelentsenek minden kedvezőtlen eseményt.