Beengedte Irán az ellenőröket titkolt urándúsítójába

Vágólapra másolva!
Először végezhetnek ellenőrzést az ENSZ ellenőrei egy iráni urándúsítóban, amelyet Teherán titokban épített fel. Arra kíváncsiak, valóban polgári célra szánják az uránt. A létesítmény egy hegy belsejében található.
Vágólapra másolva!

ENSZ-ellenőrök látogattak el vasárnap Iránban egy urándúsító létesítménybe, amelynek létezését Teherán korábban titokban tartotta. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakembereinek vizsgálódását megerősítette az iráni atomenergiai szervezet szóvivője. A négy szakember várhatóan három napot tölt Iránban. Környezeti mintavételek és az üzem dolgozóival folytatott beszélgetések alapján próbálják megállapítani, igaz-e Irán állítása, miszerint nem katonai, hanem polgári célból végeznek urándúsítást.

Ez az első eset, hogy a világ bepillantást nyerhet a Teherántól délre, Kúm síita szent várostól 30 kilométerre fekvő, erősen őrzött üzembe, amely egy hegy belsejében található, egy katonai létesítmény szomszédságába. Az üzem létezéséről Irán egy hónapja, vagyis az építkezés megkezdése után egy évvel tájékoztatta a NAÜ-t. Arra hivatkozott, hogy a nemzetközi előírások szerint a tájékoztatási kötelezettség 180 nappal az előtt keletkezik, hogy az első nukleáris anyagot elhelyeznék az üzemben.

Az urándúsító üzemmel kapcsolatos titkolózás miatt nőtt az aggodalom a nyugati országokban, hogy Irán mégis kiterjedt atomprogram megvalósításán dolgozik (az erről szóló cikkünket itt elolvashatja). A dúsított urán atomerőművek fűtőanyaga lehet, ha magasabb fokon dúsítják, atombomba alapanyagául is szolgálhat.

Az iráni atomprogramról tárgyaló hat nagyhatalom - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína - az atomenergia polgári célú hasznosítását bizonyító lépésnek tartja a vasárnap megkezdett ellenőrzést és azt szeretnék elérni, hogy külföldön végezzék el az Irán birtokában lévő uránium dúsítását. Az iszlám köztársaság a kész fűtőrudakat kapná meg, ezek kevesebb mint 20 százalékos dúsítottságú uránt tartalmaznak az atombombához szükséges 90 százalékos dúsítottság helyett. Irán egyelőre vonakodik a válaszadással, a héten reagál a javaslatra.