Túlszaporodott óriáskígyók fenyegetik Floridát

Vágólapra másolva!
Akár az emberre is veszélyt jelethetnek azok az óriáskígyók, amelyek egy jelentés szerint túlszaporodtak Florida mocsaraiban. A behurcolt állatok gyorsan szaporodnak, kiszoríthatják az őshonos fajokat és akár a városi élethez is képesek alkalmazkodni. Egyelőre nincs biztos módszer a megfékezésükre.
Vágólapra másolva!

Veszélyes mértékben elszaporodott több óriáskígyófaj, köztük a boa constrictor vagy az afrikai piton is az Egyesült Államok déli részén lévő Florida államban, sőt, magában Miami városában is. A nem őshonos fajoknak terjedését elősegíti, hogy a Florida déli felének jelentős részét borító Everglades nemzeti park mocsaraiban gyorsan szaporodhatnak. Az amerikai geofizikai intézet (USGS) friss tanulmánya szerint színük lehetővé teszi, hogy feltűnés nélkül beolvadjanak a növényzetbe.

Egyelőre nincs semmiféle hatásos módszer arra, hogy megszabaduljanak a hüllőktől, amelyek nagy veszélyt jelentenek a helyi fajokra és Dél-Florida egész ökoszisztémájára. "Ezek a kígyók hamar elérik felnőtt méretüket, számos kicsijük van, hatalmas távolságokat képesek megtenni, és táplálkozásuk igen változatos, vagyis képesek bármilyen más állatot megenni" - közölte Gordon Rodda, az USGS kutatója, a tanulmány egyik szerzője, aki szerint ezek a fajok képesek alkalmazkodni a legkülönbözőbb környezeti feltételekhez, így ma már Miami városi övezeteiben is élnek boa constrictorok.

A floridai állatvilág védelmével foglalkozó bizottság (FWC) szerint a hüllők közül sok magánemberek tulajdonában volt, akik szabadon engedték őket. A szakértők feltételezik, hogy a jelenség összefügg az 1992-es Andrew, majd a 2005-ös Katrina hurrikánnal, amelyeknek hatalmas pusztításai nyomán számos kígyó szabadult ki a terráriumokból.

Florida egyes körzeteiben előfordulhat, hogy az ember szembetalálkozik a hálós pitonnal, a világ egyik leghosszabb, akár 6 méterre is megnövő kígyójával, vagy éppen a zöld anakondával, amelynek egyes példányai 90 kilót is nyomnak. A tanulmány szerzői szerint az emberre ugyanolyan veszélyt jelentenek, mint az alligátorok. Júliusban egy kétéves kislányt fojtott meg egy 3,6 méter hosszú burmai piton Florida központi részén, egy házban. Ennek a kígyófajnak kiválóan megfelel a meleg floridai klíma és a szaporodásához rendelkezésére álló hatalmas terület. Így populációja ma már több tízezer példányból áll.

Az USGS nyugtalanítónak tartja, hogy az óriáskígyók az ökoszisztémát és a legértékesebb nemzeti parkokat is veszélyeztetik, főleg mert az őshonos, amúgy is kockázatos helyzetben lévő fajok egyedeit támadják meg. Az elfogott óriáskígyók gyomrának vizsgálata kimutatatta, mivel táplálkoznak legszívesebben: denevérek, mókusok, gyíkok, leguánok, sőt a mindeddig a mocsarak faunájának legfélelmesebb ragadozójaként számon tartott alligátorok maradványait is megtalálták bennük.