A magyar hegymászók eltűnéséről ír a kínai sajtó

Vágólapra másolva!
Már a kínai sajtó is a szeucsáni magyar hegymászók eltűnéséről cikkezik szerda reggel, így egyre bizonyosabbá válik, hogy valóban nyoma veszett a négy embernek. A kínai hatóságok már megkezdték a felkutatásukat.
Vágólapra másolva!

Szerda reggel a kínai sajtóban megjelent, így bizonyossá vált, hogy négy magyar hegymászó nem tért vissza Szecsuán tartományi expedíciójáról, ezért szecsuáni és tibeti hegyi mentők indultak a keresésükre.

A magyarok egy több mint 6000 méter magas csúcs meghódítására készültek Nyugat-Szecsuánban Simian járás Jaan városának közelében - közölték a kínai nyelvű internetes hírportálok, valamint a központi sms-hírszolgáltatás. A magyar hegymászócsoportnak október 31-én kellett volna visszaérkeznie a tartomány székhelyére, Csengduba, de ez nem történt meg.

Sárközy Péter pekingi magyar főkonzul kedden elmondta: a kínai külügyminisztérium még nem erősítette meg azt, amit Szecsuan tartomány központi közigazgatása közölt, hogy a négy magyar hegymászó nem adott hírt magáról.

Feltehetően arról a négy magyar hegymászóról van szó, akik október 7-én indultak Kínába azzal a céllal, hogy a Zsen Csong Feng (Ren Zhong Feng) expedíció keretében október végéig feljussanak a Himalája szomszédságában lévő - ember által még meg nem hódított - 6079 méteres csúcsra. A két nőből és két férfiből áló expedíció honlapján október 22-i az utolsó bejegyzés, amely szerint keresik az utat a csúcs felé, de a mászást köd és havazás nehezíti.

A Blikk szerint a magyar mászók október 12-én jutottak az alaptáborba, majd egy nappal később már 3800 méteres magasságban voltak. 20-án ideiglenes tábort állítottak fel, majd 22-én jelentkeztek utoljára.

"Az északi falról visszapattantunke egyelőre, a fiúk 5500 méterig jutottak, de onnan nincs tovább. Közben megint jött a köd és a havazás, nem látni, merre kéne menni. Újabb várakozás. Mindenki jól van" - idézi a Blikk az egyik női hegymászót, Mikolovits Veronikát, aki az expedíció blogjába írta ezt a bejegyzést október 22-én.

A Bors szerint Csizmadia Péter az expedíció legtapasztaltabb mászója, ő már járt a 8068 méteres Gasherbrum I. csúcsán is. Tolnay Katalin, Pechtol Balázs és Mikolovits Veronika 5600-as csúcsokat hódítottak eddig meg a lap szerint. A Bors azt írja, már a csúcshoz közeli Cao Ke nevű faluban kéne lenniük a hegymászóknak.

A négy hegymászó közül hárman tagjai az Excelsior egyesületnek, amelynek elnöke, Nemes Zoltán az [origo]-nak azt mondta, egyelőre ő is tájékozódik az ügyben, ő is csak annyit tud, amennyit a hírügynökségek közöltek.