Izrael elfogott egy állítólagos fegyverszállító hajót

Vágólapra másolva!
Izrael elfogott egy hajót, amely állítása szerint a Hezbollah militáns szervezetnek szánt fegyvereket szállított. A szállítmányban érintett Irán és Szíria tagadja az izraeliek állításait, bár Izrael be is mutatta a fegyvereket, amelyek szerinte a hajón voltak.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapokban Izrael a korábbinál nagyobb erőfeszítéseket tett azért, hogy megakadályozza a vele ellenséges militáns szervezeteknek, a Hezbollahnak és a Hamásznak címzett fegyverszállítmányok célbaérését - írja a BBC.

Ennek a műveletnek lehet a része az az akció, amelynek során az izraeli haditengerészet elfogott egy hajót, amelyen az izraeliek szerint a Hezbollahnak szánt iráni fegyverek voltak. Az izraeli hadsereg 2006-ban háborút vívott a zsidó államot rakétákkal támadó Hezbollahhal.

A hajó Iránból tartott Szíria felé, és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő szerint a fegyvereket Izrael elleni támadásokra használták volna. Meg nem nevezett izraeli védelmi források szerint a hajón található fegyverek között harckocsi-elhárító rakéták és más olyan, a kézifegyvereknél komolyabb eszközök is voltak. Izrael a sajtónak be is mutatta a fegyvereket, amelyeket állítása szerint a hajón találtak.

A Libanonban működő Hezbollah egyelőre nem kommentálta a hírt, de Irán és Szíria egybehangzóan tagadta az izraeli állításokat. Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter szíriai kollégájával, Valíd Moallemmel szerdán Teheránban tartott közös sajtóértekezletén cáfolta, hogy az elfogott hajó iráni fegyvereket szállított volna. Moallem szerint a rakomány a szíriai piacra szánt iráni fogyasztási cikkekből állt - jelentette a Press TV angol nyelvű iráni televízió. Irán és Szíria tagadja, hogy az erkölcsi támogatáson kívül más módon is segítené a Hezbollahot.