Vádalkuval megússza a súlyos büntetést a ballonos kisfiú anyja

Vágólapra másolva!
Nem toloncolják ki az októberi ballonos ügy miatt Amerikából az eltűntnek hitt kisfiú japán állampolgárságú anyját. A nőt férje mentette meg azzal, hogy bevallotta, félrevezette a hatóságokat, és valójában nem is repült el a fiúk a házi készítésű ballonnal.
Vágólapra másolva!

Vádalkut kötöttek a bírósággal azok az amerikai szülők, akik azt állították október közepén, hogy hatéves gyermekük elsodródott egy hőlégballonnal - írja az AP. A vádalku értelmében az apa magára vállalta a vád súlyosabb pontjait, így a japán állampolgárságú anyát nem toloncolják ki az Egyesült Államokból.

Az apa, Richard Heene bűnösnek vallotta magát abban, hogy megpróbált félrevezetni egy állami szervet - mondta ügyvédje, David Lane. Felesége, Mayumi azonban megúszta, őt csak szabálysértés miatt ítélték el, mivel hamis vallomást tett a hatóságoknak. Megúszták a maximális börtönbüntetést is: az apa 90, az anya 60 napot lesz kénytelen börtönben tölteni. A gyerekeiket is a szülők felügyelete alatt hagyta a bíróság.

Az alku nélkül rosszabbul járhattak volna mindketten. Ha nem ismerik be tettüket, Richard Heene-t kettőtől hat évig terjedő börtönnel és akár 500 ezer dolláros pénzbüntetéssel is sújthatták volna. Feleségét nem büntették volna ennyire keményen, ő legfeljebb hat hónap fogházat és 750 dolláros pénzbírságot kaphatott volna. Mayumi Heene - ügyvédje reményei szerint - közmunkát végezhet majd büntetése letöltése alatt, így néha haza is látogathat.

Az amerikai Szövetségi Repülésügyi Igazgatóság is vizsgálatot indított ellenük, mert az elszabadult ballon befolyásolta a denveri repülőtér forgalmát is. A helyi hatóságok pedig 62 ezer dollárt költöttek a ballon keresésére, de a család ügyvédje közölte, küzdeni fognak az ellen, hogy behajtsák rajtuk ezt az összeget.

Október 15-én a Colorado állambeli Fort Collinsban a hatéves Falcon Heene szülei azzal keresték meg több amarikai tévécsatornát - majd később a rendőrséget is -, hogy kisfiúk elsodródott egy ballonnal. A ballon később üresen landolt egy mezőn, és a szülők közölték, megtalálták otthon elbújt fiúkat. Mint utóbb kiderült, a szülők csak ismertséget akartak maguknak szerezni, hogy ezzel egy esetleges valóságshow főszereplőivé válhassanak.

A szülők amatőr viharvadászok az AP szerint, Richard Heene már kétszer is szerepelt az ABC csatorna műsorán. Ő tagadta a legtovább, hogy hazudtak az újságíróknak és a hatóságoknak, felesége viszont idővel beismerte a hazugságot. A nő szerint a gyerekeknek is megmondták, hogy hazudniuk kell az ügyről. Ennek ellenére a gyerekük buktatta le őket a CNN élő adásában, amikor azt mondta "ti mondtátok, hogy ezt a show kedvéért csináljuk".