Börtönként élte meg a Kádár-rendszert Kertész Imre

Vágólapra másolva!
80. születésnapja alkalmából az osztrák Der Standard című lap egy eredetileg egy svájci napilapban megjelent interjút közölt Kertész Imrével. A Nobel-díjas író egyebek mellett elmondta, miért nem hagyta el Magyarországot 1956 után, és hogy miért nem fognak tőle soha kapitalizmusellenes kritikát hallani.
Vágólapra másolva!

Kertész Imre, 80. születésnapja alkalmából Ein Leben nach dem Tod (Élet a halál után) címmel közölt terjedelmes interjút az osztrák Der Standard című lap.

A beszélgetés eredetileg a Tagesanzeiger című svájci napilapban jelent meg. Az interjú készítői egyebek mellett az auschwitzi és buchenwaldi koncentrációs táborokban átéltekről, azok hatásáról, írói munkájáról faggatták a Nobel-díjas írót.

Arra a kérdésre, miért nem hagyta el Magyarországot 1956-ban, azt válaszolta: "27 éves voltam, és eldöntöttem, hogy írni fogok. Csak ezt az egy nyelvet, a magyart birtokoltam, és világos volt számomra, hogy nem fogok egy olyan új nyelvet sem találni, amelyen ki tudom fejezni magam." Mint mondta, a döntést követően boldogtalan és depressziós volt, és egy 28 négyzetméteres lakásba zárva töltötte az életét.

Kertész szerint szörnyű szépítgetés a Kádár-korszakbeli Magyarországgal kapcsolatban "a legvidámabb barakkról", "gulyáskommunizmusról" beszélni, amikor a valóságban egy börtön volt. Kádár János kommunista pártfőtitkár pedig, aki sokak számára egyfajta apafigura volt, hitszegő tömeggyilkos volt, aki 1956 után is sokakat kivégeztetett.

Mint mondta, az egész magyar társadalom - eltekintve a kivételektől - alkalmazkodott [a rendszerhez], ő pedig világosan felismerte és tudatában volt ennek, mivel ezt az idomulást Auschwitzban már átélte. Mint mondta, a Kádár-korszak Magyarországán kapott először végleges képet egy totalitárius rendszerről. Az ilyen rendszer szerinte infantilizált társadalmat jelent, mert leveszi a gondolkodás terhét az emberről, amely miatt az egyéni felelősség is elvész.

Mint mondta, azután, hogy negyven évet töltött kommunista fogságban, sokkal jobb az élete a kapitalista gazdaságban, mivel az szabad. Az interjút készítő újságíróknak kijelentette, tőle sosem fognak kapitalizmusellenes kritikát hallani.

Egy héttel ezelőtt Kertész Imre a Die Welt című lapnak adott interjút. A cikkben megjelent gondolatai nagy vitát váltottak ki Magyarországon. Kertész szerint a Magyarországot élesen kritizáló interjú egyes részleteit félrefordították. (Erről bővebben itt olvashat.)