Lövöldözésért felel az al-Kaida Mata Harija

Vágólapra másolva!
Egy pakisztáni doktornőt állítottak bíróság elé New Yorkban azzal a váddal, hogy merényletet akart elkövetni amerikaiak ellen. Az Egyesült Államokban tanult asszonyt a tálibok az iszlám nővéreként emlegetik, de ráragadt az al-Kaida Mata Harija név is.
Vágólapra másolva!

Másfél évvel ezelőtt két FBI-ügynök és két katonai tisztviselő érkezett az afganisztáni Gazni városkába. Azért mentek a poros városba, hogy kihallgassanak két foglyot: egy burkába bugyolált nőt és 11 éves fiát, akiket előző nap vettek őrizetbe. Az afgán rendőrség azzal gyanúsította őket, hogy öngyilkos merényletre készültek. Az amerikaiakat azonban - írja a Guardian - más érdekelte: bizonyítékaik voltak rá, hogy a nő terrortámadást tervezett a Szabadság-szobor ellen.

A kihallgatásból nem lett semmi: a függöny mögött várakozó nő elemelte az egyik katonai tisztviselő fegyverét, és lövöldözni kezdett "Allahu Akbar"-felkiáltással. A nő nem talált el senkit, de őt hason lőtték. Még ezután is kapálózott, és azt kiabálta: "Amerikaiakat akarok ölni!" Legalábbis ez az amerikaiak verziója a történtekről a Guardian szerint.

A lövöldöző nő a 37 éves, karacsi születésű Áfia Sziddiki, egy pakisztáni ideggyógyász és háromgyerekes anya - írja a Guardian. Sziddikit egykor a világ legkeresettebb terroristanőjeként tartották számon, nevezték őt az "al-Kaida Mata Harijának" és "Bagram Szürke Úrnőjének" is.

A nőt a meghiúsult kihallgatás után súlyos sérülésekkel a bagrami repülőtér kórházába vitték, ahol az orvosok megmentették az életét. Tizenhét nap múlva repítették New Yorkba, ahol többek között gyilkossági kísérlettel vádolták meg, amiért akár életfogytiglani börtönt is kaphat. Ő maga ártatlannak vallja magát, mondván, nem is nyúlt hozzá senki fegyveréhez se.

Tárgyalását már többször elhalasztották, egyszer hat hónapra, mert úgy tűnt, nem beszámítható. Fekete angyalokat, repülő csecsemőket és egy kutyát is látott a cellájában. Pakisztánban közben szinte sztár lett, a helyi tálibok vezetője az "iszlám nővérének" nevezte, és az emberek nem hitték el, hogy egy 40 kilós nő lefegyverezhetett egy katonát.

A múlt csütörtökön a vádlott félbeszakította a bírót, és közölte, hogy bojkottálja a pert. "Minden vádpontban ártatlan vagyok, és bizonyítani is tudom ezt, de nem fogom megtenni e bíróság előtt" - mondta. Korábban kirendelt ügyvédjei ellen is szót emelt, mivel azok zsidó származásúak. Beszélni akart továbbá Barack Obama amerikai elnökkel, hogy meggyőzze őt: kössön békét a tálibokkal.

Ideggyógyászból dzsihádista

Sziddiki középosztálybeli pakisztáni családba született, majd az Egyesült Államokban tanult ideggyógyásznak. Egyetemi évei alatt hevesen tiltakozott az afganisztáni, boszniai és csecsenföldi háborúk ellen, és emiatt csatlakozott segélyszervezetekhez is, amelyekről később kiderült, hogy kapcsolatban álltak az al-Kaidával. 2001. szeptember 11. előtt nagy mennyiségű katonai felszerelést vásároltak férjével, és emiatt az FBI kihallgatta őket Pakisztánban.

Később Pakisztánban másodszorra is férjhez ment: a szeptember 11-i merényletet kitervelő Halid Sejk Mohamed unokaöccséhez. 2003-ban az FBI nemzetközi körözést adott ki ellene, és az amerikai hatóságok szerint 2008-ig nem került elő, azonban a Guardian riporterének azt állították Sziddiki rokonai: a nő a bagrami fogolytáborban raboskodott öt évig, miután még 2003-ban elfogta őt a pakisztáni titkosszolgálat. Állítólag borzalmas kínzásokat kellett kiállnia a nőnek, de az amerikaiak szerint ez nem igaz.