Kínai kémhálózatra csaptak le a német rendőrök

Vágólapra másolva!
A müncheni ujgur közösség után szaglászó kínai kémhálózatra csapott le kedden a német szövetségi rendőrség, amely négy feltételezett kém házát kutatta át. A Spiegel német lap szerint az ügynököket a Münchenben található kínai konzulátus irányította, a konzul pedig közvetlenül a pekingi vezetésnek jelentett az emigráns ujgurokról.
Vágólapra másolva!

Feltételezett kínai kémekre csapott le Münchenben a német szövetségi rendőrség, amely négy gyanúsított házait kutatta át kedd reggel - írja a Spiegel internetes kiadása. A német rendőrök szerint az ügynökök a helyi kínai konzulátusnak jelentettek a müncheni ujgur közösségről: leleplezésük a lap szerint tovább ronthatja az amúgy is feszült német-kínai viszonyt.

A Spiegel információi szerint a kínai konzulátus valóságos kémszervezetet irányít a városban, ahol a világ egyik legnagyobb emigráns ujgur közössége él. A diplomáciai képviselet hivatalosan vízumügyeket intéz és a német-kínai üzleti kapcsolatokkal foglalkozik, a nyomozók szerint azonban folyamatosan adatokat gyűjt az ujgurokról, akiket a kínai kommunista rendszer az egyik legfontosabb bajkeverőknek tart.

A német szövetségi nyomozók azután csaptak le a kémhálózatra, hogy bebizonyosodott, a müncheni kínai konzul rendszeresen találkozik a feltételezett ügynökökkel. A rendőrség szerint a kínai kormány az utóbbi időben több kémet is toborzott Németországban a konzulon keresztül: bár a diplomata védettséget élvez, informátorai ellen indíthat vizsgálatot a német ügyészség.

A Spiegel szerint a kémek tevékenységét a pekingi vezetés közvetlenül irányítja, a konzul személyesen adhatott jelentéseket a kínai kormánynak. A kínai vezetés ezért a német hatóságok minden lépését érdeklődéssel figyeli - írja a lap.

A muszlim vallású ujgurok Kina észak-nyugati részén, az ujgur autonóm körzetben élnek, és nemrég véres zavargásokkal hívták fel magukra a figyelmet. A kínai kommunista vezetés gyakran mutogat ellenségként állítólagos ujgur terroristákra, az ujgurok és a Kína többségét kitevő han etnikum közötti viszony pedig korántsem felhőtlen. Münchenben több száz ujgur emigráns él, nagy részük ráadásul politikailag is aktív - emlékeztet a Spiegel. Az itteni ujgur közösség az egyik legnagyobb a világon, az Ujgur Világkongresszus székhelye is a bajor fővárosban található.

Megtört hallgatás

A kínai kémekről korábban is tudtak Németországban, de határozott ellenlépésekre eddig nem volt példa. A szövetségi ügyészség tavaly óta gyűjt információt a kínai kémtevékenységről, de keddig semmilyen házkutatásra vagy letartóztatásra nem került sor. A hatóságok eddig megelégedtek azzal, hogy szorosan figyelemmel kísérik a kínai kormány ellenséges viselkedését és az ujgur közösség iránti rendkívüli érdeklődését - írja a Spiegel.

Két éve egy kínai diplomata, Ji Wumin már kénytelen volt elhagyni az országot, mert német nyomozók kiderítették, hogy körülbelül egy tucat alkalommal találkozott az ujgur közösség után kémkedő ügynökökkel. A diplomata még azelőtt távozott Németországból, hogy a német kormány hivatalosan kiutasíthatta volna.

Az ügy feszültséget okozott Kína és Németország között, különösen azután, hogy Peking szerette volna Ji Wumint visszahelyezni müncheni posztjára. A keddi események alapján ez a visszatérés valószínűtlennek látszik, hiszen a most gyanúba keveredett konzul Ji hivatalos utódja.