Lelassult az AIDS terjedése

Vágólapra másolva!
A HIV-vírus terjedése lelassult - jelentette be a világ legnagyobb egészségügyi szervezetei közé tartozó UNAIDS és a WHO. A járvány csúcspontjához, az 1990-es évek közepéhez képest harmadával csökkent a megbetegedések száma, de még mindig 33 millió AIDS-es él a világon, akiknek több mint fele nem jut hozzá a korszerű gyógyszerekhez.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az új HIV-vírusfertőzések száma folyamatosan csökkent, a 28 éve kitört világjárvány visszaszorulóban van. A HIV-vírussal megfertőződő emberek számának növekedése az 1990-es években megállt, azóta pedig csökkent - derül ki a világ legbefolyásosabb egészségügyi szervezeti közé tartozó UNAIDS és WHO éves összesített adataiból a brit The Independent szerint.

1996-ban, a járvány csúcspontján 3,5 millió új beteget regisztráltak, 2008-ban harmadával kevesebbet. Afrika Szaharától délre eső területein - a járvány által a leginkább sújtott területen - az 1995-ös csúcshoz képest, 2008-ban 25 százalékkal kevesebb új beteget regisztráltak, Ázsiában felével csökkent az új megbetegedések száma.

A két szervezet első alkalommal mondta ki hivatalosan a járvány visszaszorulását, így a bejelentés fordulópont a betegség történetében. Eddig minden évben arra figyelmeztettek, hogy a megbetegedések számának visszaesése csak ámeneti lehet, és a betegség "még tartogat meglepetéseket, amelyekre a világnak fel kell készülnie".

A visszaszorulás okáról megoszlanak a vélemények, egyesek a járvány és a vírus kifulladásával, mások a megelőzési módszerek - például a biztonságos szex - terjedésével magyarázzák a változást. Egy londoni kutatóintézet szerint a csökkenés miatt ideje átgondolni az AIDS-járvány megelőzésére fordított óriási összegek átcsoportosítását az olyan betegségek elleni küzdelemre, amelyek jóval több ember halálát okozzák. A HIV-fertőzés a halálozások 4 százalékáért felelős, miközben az egészségügyi szervezetek által betegségmegelőzésre fordított, évi több mint 20 milliárd dollár 23 százalékát az AIDS elleni védekezésre költik.

A HIV-fertőzöttek száma tavaly világszerte, összesen 33,4 millió volt. Többségük az egyre fejlettebb kezeléseknek köszönhetően jóval tovább él, mint korábban. Az UNAIDS és a WHO jelentése szerint a hatékonyabb és szélesebb körben elérhető gyógyszerek 1996 óta 2,9 millió ember életét mentették meg, de ezek a gyógyszerek még mindig a betegek kevesebb mint fele számára elérhetők.