Már 125 halottja van a permi diszkótűznek

Vágólapra másolva!
A permi tűzvész újabb sebesültjei haltak bele sérüléseikbe, így már 125-re emelkedett az áldozatok száma. Még mindig 105 ember van kórházban, közülük 42 állapota súlyos, életveszélyes. Egy vizsgálat szerint az álmennyezeten ülő porcicák foghattak tüzet, és emiatt terjedtek szét megállíthatatlanul a lángok a zsúfolt szórakozóhelyen.
Vágólapra másolva!

125-re emelkedett a parmi tűzvész áldozatainak száma, miután újabb sebesültek haltak bele sérüléseikbe a kórházban. Még 42 ember van súlyos, életveszélyes állapotban, és összesen 105-öt kezelnek továbbra is kórházban.

Az Oroszország legújabb kori történelmében legtöbb áldozatot követelő tűz szombatra virradó éjszaka tört ki a Moszkvától 1200 kilométerre keletre lévő Perm Sánta ló elnevezésű belvárosi klubjában. Az eddigi vizsgálatok kiderítették, hogy a klub számos szabálytalanság árán nyílt meg és működött, engedély nélkül építették át, semmilyen tekintetben nem felelt meg még a 40-50 éve kidolgozott orosz tűzvédelmi előírásoknak sem, s a tűzvédelmi felügyelőket vélhetően megvesztegették.

A legújabb adatok szerint még csak nem is a tűzijáték-petárdák zárt helyiségben való tiltott használata okozta a tüzet, és nem az alacsony álmennyezet szalmafonatból készült díszítése, hanem az azon ülő porcicák fogtak tüzet, és ezek miatt terjedtek el a lángok végzetes sebességgel. A tömeg nem tudott kimenekülni.

Az állami duma, a parlament alsóháza egy perces néma csönddel emlékezett meg az áldozatokról. Három nap alatt közel 24 millió forintnyi adomány gyűlt össze azon a számlán, amelyet a sérültek és az áldozatok családjának megsegítésére hoztak létre. Már hetvenen jelezték a permi önkormányzatnál, hogy szeretnék örökbe fogadni a tűz miatt árván maradt gyerekeket. Korábbi adatok szerint 14 gyerek vesztette el mindkét, 44 gyerek egyik szülőjét.

Oleg Csirkunov kormányzó szerdán a helyi lakossághoz fordult, hogy segítsenek a szórakozóhely engedély nélküli átépítése körülményeinek és időpontjának tisztázásában. Mint kiderült, 2003-ban eredetileg azt engedélyezték, hogy a korábbi üzlethelyiséget legfeljebb 50 vendég befogadására alkalmas vendéglátó hellyé alakítsák át, amelyben az utcára néző, hatalmas kirakat-ablakok is menekülési lehetőséget biztosítottak volna. Ám még 2003-2004-ben engedély nélkül több mint 200 négyzetméterrel bővítették a klubot, és a tervezett ablakok helyére falat húztak fel.