Ellenzéke szerint magának köszönheti a támadást Berlusconi

Vágólapra másolva!
Egymást okolja Silvio Berlusconi olasz kormányfő ellenzéke és támogatói a az őt ért vasárnapi támadáshoz vezető gyűlölködő közhangulat miatt. Az ellenzék szerint a kormányfő szította az indulatokat, míg Berlusconi értetlenkedik, hogy miért utálják. A támadás ugyanakkor jót is tehet csökkenő népszerűségének.
Vágólapra másolva!

Megdöbbenéséről beszélt hétfőn Silvio Berlusconi olasz kormányfő, akit vasárnap este olyan durván arcon csaptak egy milánói politikai gyűlésen, hogy kórházba kellett szállítani arcsérüléseit ellátni. "Mindenkinek a javát akarom, mindenkinek. Nem értem, miért utálnak ennyire"- mondta állítólag a milánói San Raffaele kórház lelkészének.

Berlusconi személyi orvosa szerint sérülései súlyosabbak, mint eredetileg gondolták: fél liter várt veszett, és legalább 25 napra lesz szüksége, hogy meggyógyuljon. Erős fájdalom is gyötri, mivel eltört az orrcsontja, és kitört két foga, amikor a milánói dómot ábrázoló kisplasztikával arcon dobták. Ennek ellenére nem kell műteni.

Az olasz politikai közbeszéd eközben akörül forog, hogy ki a felelős azért a közhangulatért, amely a támadáshoz vezethetett. A kormányfő támogatói szerint a baloldali ellenzék teremtette a gyűlölködő atmoszférát, míg mások arra hívják fel a figyelmet, hogy maga Berlusconi volt az, aki a támadás előtti beszédében hevesen kirohant politikai ellenfelei, a barátságtalan újságírók, és a bírák ellen, akikre azt kiabálta: "Szégyelljék magukat! Szégyelljék magukat!"

Paolo Bonaiuti, Berlusconi szóvivője szerint a kormányfő a milánói gyűlés előtt aggodalmaskodott, hogy nem túl durva-e a légkör, és nem fog-e történi valami.

Rosy Bindi ellenzéki politikus, aki gyakran céltáblája Berlusconi szexista megjegyzéseinek azt mondta, a kormányfőnek nem kellene az áldozat szerepében tetszelegnie, mivel ő teremtette az erőszakos légkört. Antonio Pietro, Berlusconi egyik legkönyörtelenebb ellenzéki kritikusa szerint, ő elítéli a támadást, de ez nem jelenthet felmentést Berlusconinak, akinek kormánya magára hagyta a legszegényebbeket. "Osztom azoknak az állampolgároknak az elégedetlenségét, akik minden nap egy olyan kormányfőt látnak, aki arra kárhoztatja a parlamentet, hogy őt és csakis őt szolgáló törvényeket fogadjanak el, miközben emberek milliói vesztik el állásukat, és küzdenek azért, hogy megszerezzék a mindennapi betevőt."

Sokan eközben azt firtatják, hogy lehet, hogy a politikus testőrei nem tudták megakadályozni a támadást, pláne, hogy 2004-ben már történt hasonló eset. Akkor Rómában egy fényképezőgép-állvánnyal ütötték meg Berlusconit. A támadás miatt vizsgálatokat indítottak a milánói rendőrségen és az olasz belügyminisztériumban is.

A belügyminiszter kedden közölte, fellépnek azok ellen is, akik a Facebookon csatlakoztak Berlusconi támadójának rajongói köréhez. Politológusok ugyanakkor úgy vélik, a támadás szimpátiát kelt majd Berlusconi iránt, és javítani fogja megítélését, amely sokat romlott az elmúlt hónapok szexbotrányai miatt.