Tékozló fiú akart robbantani Detroitban

Vágólapra másolva!
Elit iskolákban tanult az a gazdag nigériai családból származó fiatalember, aki a gyanú szerint fel akart robbantani egy amerikai utasszállító repülőt karácsony másnapján. Az ismerősei szerint visszafogott és udvarias fiú már diákként kitűnt szigorú vallásosságával, de vélhetően a nyugati világ egyik központjában, Londonban vált igazi keményvonalassá. Az amerikai hatóságok annak ellenére nem számoltak vele, hogy a saját családja figyelmeztetett a fiú veszélyességére.
Vágólapra másolva!

A nigériai Funtua előkelő negyedének egyik fallal és fémkerítéssel körbevett háza üresen állt a hétvégén, így hiába keresték fel riporterek. Az épület azért került a figyelem középpontjába, mert ott lakik a Mutallab család, amely eddig a befolyásos bankár családfőről volt ismert az afrikai országban, az elmúlt néhány napban azonban az egész világ megismerhette a nevüket. Fiukat, a 23 éves Umar Farouk Abdulmutallabot ugyanis azzal vádolják az Egyesült Államok hatóságai, hogy terrortámadást akart végrehajtani egy december 26-án Detroitban leszálló repülőgépen.

A szemtanúk beszámolói szerint a fiatalember egy a lábára erősített bombát próbált felrobbantani, amikor az összesen 289 embert szállító repülő landoláshoz készült az amerikai nagyváros repülőtere felett. Az Amszterdamból érkező járat egyik utasa fogta le a fiút, majd a személyzet tagjai fogva tartották, amíg a repülőgép földet nem ért. Az incidens körülményei és háttere továbbra sem világos, az eddig megjelent részletek alapján azonban úgy tűnik, hogy Abdulmutallab rendezett családban nőtt fel, jó anyagi körülmények között élt, nyugati oktatásban részesült, de az évek során egyre erősödő radikális iszlamista nézeteket vallott.

Alfának hívták az iskolában

Középiskolai tanulmányait egy togói brit iskolában végezte, ahova a Guardian szerint nyugat-afrikai vagyonos családok gyermekei járnak. Egykori történelemtanára, Michael Rimmer úgy emlékszik rá, hogy a fiú nagyon szorgalmas és udvarias volt, bár időnként voltak szélsőséges megnyilvánulásai. A tanár szerint a 2001. szeptember 11-i merényletek után volt egy iskolai vita az afganisztáni tálibokról, és míg a legtöbb diák bolondnak tartotta őket, addig Abdulmutallab védelmébe vette a szigorú iszlám államot építő és az al-Kaidával kapcsolatban álló radikálisokat.

"Szerinte igazuk volt és a nézeteik elfogadhatóak. Azt gondoltam, hogy talán csak az ördög ügyvédjét akarja játszani. (...) Fiatalon az embereknek vannak buta gondolataik" - mondta Rimmer a BBC-nek. A most megjelent beszámolók alapján Abdulmutallab ugyanakkor nem volt agresszív, nem próbálta ráerőltetni másokra a nézeteit, bár az Independent szerint több társa egyszerűen csak Alfának hívta, ami a vallási vezetők helyi elnevezése volt. "Nem volt bulizós fajta. Soha nem ment diszkóba. Egyszer ramadán idején többen elmentünk egy diszkóba szórakozni. Ő finoman de határozottan közölte velünk, hogy ez nem illik az iszlámhoz" - idézte a brit lap a keresztény és muszlim gyerekeket vegyesen oktató iskola egyik korábbi diákját.

A tálibokról folytatott vita mellett Rimmer még egy olyan epizódra emlékszik, amely arra utalt, hogy Abdulmutallab nagyon komolyan veszi a vallást. Londonba utaztak a diákok, és a fiú felháborodott, amikor a tanár bevitte a gyerekeket egy kocsmába, mert szerinte nem helyes olyan helyen tartózkodniuk, ahol alkoholt szolgálnak fel. Rimmer megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy Abdulmutallab ötven fontot adott egy árvaháznak, ahelyett hogy a pénzt szuvenírekre költötte volna.

Londoni hatások

A fiú a valláshoz való kötődést otthonról hozta. Szülei hithű muszlimnak nevelték, de az eddig megjelent beszámolók alapján családja távol állt a radikális irányzatoktól. Abdulmutallab apja néhány héttel ezelőtt vonult nyugdíjba Nigéria legrégibb pénzintézetének, a Nigeria FirstBanknek az éléről, de ő segített létrehozni az afrikai ország első iszlám bankját, a Jaiz Internationalt is. A család egyértelműen a nigériai elithez tartozik, gyakran vendégeskedtek náluk miniszterek és vagyonos üzletemberek.

A togói középiskola befejezése után a fiú a brit fővárosban, a University College London nevű tekintélyes egyetemen folytatott mérnöki tanulmányokat 2005 és 2008 között. Itt sem voltak anyagi problémái, egy a családja tulajdonában álló, 3 millió fontot érő háromszobás lakásban lakott a város szívében, az előkelő Oxford Street közelében.

Az egyetemen ő lett az Iszlám Társaság elnöke, és a feltételezések szerint ennek a három évnek a során tovább radikalizálódtak a nézetei. "Szeptember 11-ről beszélgettünk. Én azt mondtam, hogy semmilyen körülmények között sem szabad ártatlan embereket megölni. Ő nem volt ennyire egyértelmű. Szeptember 11-et ő egy háborús akciónak nevezte - amerikai katonák vannak szaúdi földön és megaláztak muszlim országokat, úgyhogy ezek az akciók szükségesek lehetnek" - idézte az Independent a fiatalember egyik barátját, aki állítása szerint 2006-ban folytatta ezt a vitát Abdulmutallabbal.

A brit hatóságoknak már évek óta problémát okoz az országban tartózkodó radikális muszlimok kezelése, és Abdulmutallab egyik unokatestvére állítja, hogy a fiú londoni egyetemi évei alatt kapcsolatba került szélsőséges vallási vezetőkkel. Az Indenpendent ismerősökre hivatkozva azt írja, hogy háromszor is ellátogatott abba a kelet-londoni mecsetbe, amelyet sokan támadtak, amiért befogadott keményvonalas szónokokat.

Apai aggodalmak

Az egyetem utáni időszakról már kevesebbet lehet tudni. Idén májusban újra tanulóvízumért jelentkezett Nagy-Britanniába, de nem kapta meg, miután a hatóságoknak feltűnt, hogy egy kitalált intézményt jelölt meg. Megmaradt ugyanakkor a 2010 júniusáig szóló amerikai vízuma, amelyet az Egyesült Államok az után sem vont vissza, hogy októberben Abdulmutallab saját apja jelentkezett az amerikai hatóságoknál, és figyelmeztette őket arra, hogy fia egyre szélsőségesebb nézeteket vall, és ezért veszélyes lehet.

Az apa az után tette a bejelentést, hogy a fia megszakított minden kapcsolatot a családjával. A szülők szerették volna, ha Abdulmutallab továbbtanul és Dubajban elvégez egy üzleti iskolát, de ő tiltakozott ellene, és azt mondta, hogy inkább az al-Kaida egyik hátországává váló Jemenben (erről részletek ebben a cikkünkben) akar tanulni. A BBC szerint amikor az anyja megpróbálta lebeszélni erről, akkor a fiú közölte, új életet kezdett, és semmilyen szinten nem akar velük kapcsolatban maradni. Az apa még tett egy próbát, és elutazott Jemenbe, de nem járt sikerrel, és ezt követően fordult ősszel a nigériai, a szaúdi, illetve az amerikai hatóságokhoz.

Utóbbiak azonban nem végeztek semmilyen komolyabb vizsgálatot. A bejelentés nyomán csak annyi történt, hogy eldöntötték, ha a fiatalember újra vízumért akar folyamodni, akkor egy alapos ellenőrzésnek vetik majd alá. Így Abdulmutallab semmilyen akadályba nem ütközött, amikor egy Nigériából érkező gépről Amszterdamban átszállt a Northwest detroiti járatára. A merényletkísérlet közben megsérült fiatal férfi a nyomozóknak azt mondta, hogy kapcsolatban állt jemeni al-Kaida-tagokkal, akik ellátták tanácsokkal a támadást illetően, ennek valóságtartalmát azonban még vizsgálják a hatóságok, Abdulmutallab életútjának egyéb részleteivel együtt.