Legalább 70 halott a nigériai iszlamista harcokban

Vágólapra másolva!
Legkevesebb 70 halottat számolt össze az AFP tudósítója az észak-nigériai Bauchi városában, ahol egy iszlamista szekta harcosai csaptak össze a kormányerőkkel. Az áldozatok számáról szóló hírek ezenfelül ellentmondásosak, de egyre valószínűbb, hogy sok gyerek is meghalt Bauchiban.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb 70 ember halt meg Nigériában, amikor iszlamisták és biztonsági erők csaptak össze az északi Bauchi városban - közölte az AFP helyi kórházi forrásokra hivatkozva. Az összecsapások hétfőn robbantak ki egy iszlamista szekta tagjai, illetve a rendőrség és a hadsereg egységei között.

Az AFP helyszínen tartókodó riportere 42 holttestet számolt össze, legtöbbjük halálos lövésbe halhatott bele, de akadtak áldozatok, akiket bozótvágóval mészároltak le. Emellett a biztonsági erők is vesztettek három embert.

Másik 25 holttestet hűvös raktárhelyiségekbe vittek a tudósító szerint. "Ebben a hőségben ezeket a holttesteket gyorsan el kell temetni, mert gyorsan bomlanak" - mondta egy helyi alkalmazott az AFP-nek. A helyiséget mindössze egy ventillátorral tudják hűteni.

A Vöröskereszt nigériai szervezete szerint sok gyerek is meghalt a csatározásokban. Adamu Abubakar összesen 39 halottról és 16 kórházi kezelésre szoruló sérültről tud, 60 százalékuk 15 évesnél fiatalabb gyerek. Szerinte a szekta 20 tagját letartóztatták a hatóságok.

Bauchi állam kormányszóvivője csak 32 áldozatról tud, és nem ismerte el, hogy gyerekek is lennének köztük. Szerinte ha mégis meghaltak gyerekek, azokat autók ütötték el, miután elrohantak a harcok helyszínéről.

Az AFP a Kala-Kato radikális iszlamista szektát sejti az összecsapás hátterében. A Maitatsine néven is ismert mozgalom évtizedek óta jelen van Nigéria több szövetségi államában. 1980-ban Kano városában, majd 1992-ben Adamawa állam székhelyén lázadtak fel tagjai. Az összecsapásokban akkor ezrek haltak meg. A mozgalom tagjainak száma nem ismert, annyi bizonyos, hogy több ezerre tehető.

Az összetűzés akkor kezdődött, amikor a betiltott szervezet tagjai nyilvános imát tartottak, és helyiek értesítették a hatóságokat - írja a BBC. Azért tették ezt a helyiek, mert a szekta tagjai állítólag azzal fenyegettek, hogy megölik őket, ha nem csatlakoznak.

Forrás: AFP
Romok az összetűzés helyszínén

2009 júliusában és augusztusában is egy iszlamista szektával harcoltak a nigériai kormányerők az északi Bauchiban. Akkor több száz áldozatról volt szó, csupán egyetlen városban, Maiduguriban 700 halottat követelt az ország északi részén kitört iszlamista lázadás a BBC szerint. Ez az adat azonban csak egyetlen városra vonatkozik, miközben négy szövetségi államban folytak harcok. A Boko Haram szektát vezető Mohammed Yusufot elfogták a biztonságiak, és ki is végezték.