Elkaszálta Karzai kormányát az afgán parlament

Vágólapra másolva!
Tizenhét minisztert dobott vissza az új afgán kormányról szóló szavazáson az afgán parlament, így a kormány közel háromnegyede elbukott szombaton. A korrupció árnyékában kormányozni próbáló Hamid Karzai elnök a megtisztulást követelő nyugati szövetségesek és a zűrös hátterű belső támogatók között kínos patthelyzetbe került.
Vágólapra másolva!

Gyakorlatilag elbukott a szombati szavazáson az új afgán kormány, miután a miniszterjelöltek közel háromnegyedét utasította vissza a parlament. 24 miniszteréből Hamid Karzai afgán elnök mindössze 7-et tudott elfogadtatni a képviselőkkel, ami hatalmas pofon a korrupt vezetők eltávolítását ígérő elnöknek.

Karzai elnök csalás gyanújával beárnyékolt augusztusi újraválasztása után két hete nyújtotta be következő kormányának névsorát. Az elnöktől nyugati szövetségesei azt követelték, hogy számolja fel a kabinetjében elharapódzó korrupciót: a szövetségesek közölték, hogy megvonják az anyagi támogatást minden korrupt politikus által vezetett minisztériumtól. Az elnöknek ugyanakkor kormánypozíciókkal kellett viszonoznia afgán szövetségeseinek politikai támogatását, így szinte megoldhatatlan helyzetbe került - írja a BBC kabuli tudósítójára hivatkozva.

A NATO részéről már korábban számos kritika érte Karzai környezetét, mivel a szövetségesek szerint a korrupció felszámolása lenne az ország stabilizálásának egyik alapköve. Ennek ellenére Karzait továbbra is korrupt hadurak és tartományi kiskirályok sora veszi körül: az ő sötét múltjukról és alvilági kapcsolataikról korábbi összeállításunkban részletesen is olvashat.

A BBC szerint a kormány tagjairól szóló szavazás egyike annak a kevés alkalomnak, amikor a törvényhozásnak valóban hatalma van a végrehajtó hatalom és a kormány fölött. Karzai elbukott miniszterei helyett új jelöléseket akar előterjeszteni, de ennek időpontja még nem ismert.

A fegyveresekkel nem packáztak

A visszautasított miniszterek között volt az energiaügyi miniszternek jelölt Iszmail Hán, aki korábban befolyásos hadúrként, a megszálló szovjet csapatok és a vallási fanatikus tálibok rendszerével szembeni gerillaháborúban vált ismertté. Szintén elutasították a kabinet egyetlen női tagját, a nőügyekért felelős Huszn Bano Gazanfárt, valamint az igazságügyi, egészségügyi, kereskedelmi és gazdasági minisztériumok élére jelölt politikusokat.

A több mint 200 képviselő ugyanakkor nem packázott a fegyveres erőket irányító miniszterekkel. A parlament elfogadta az eddigi védelmi miniszter, Abdul Rahim Wardak újrajelölését, és rábólintottak a belügyminiszter, Hanif Atmar kinevezésére is.

Hamid Karzai elnök egyelőre nem jelölt senkit külügyminiszternek, erre a posztra valószínűleg csak a januárban Londonban tartandó nemzetközi konferencia után nevez meg jelöltet. Afganisztánba hamarosan újabb 30 000 amerikai katona érkezik, akiknek az átvezényléséről a múlt hónapban döntött Barack Obama amerikai elnök. A NATO többi országa további 7000 katonát vezényel a térségbe, ebből Magyarország 200 új katonával veszi ki a részét (erről bővebben itt olvashat).