Blokád alá vehetik hétfőn a szlovák benzinkutakat

Vágólapra másolva!
Szlovákiában a fuvarozók bejelentették, hogy hétfőn blokád alá veszik a benzinkutakat az elektronikus útdíj bevezetése miatt.
Vágólapra másolva!

A szlovákiai teherfuvarozást rendkívüli módon megdrágító elektronikus útdíj elleni tiltakozásul a kisebb fuvarozókat tömörítő érdekvédelmi szervezet január 4-én, hétfőn reggel 6 órától blokád alá veszi a szlovákiai benzinkutakat - jelentették be Pozsonyban az Új Szó tudósítása szerint.

A magyar nyelvű szlovákiai lap cikke szerint január 1-jén lépett életbe az elektronikus útdíj kötelező fizetéséről szóló döntés Szlovákiában, aminek értelmében a 3,5 tonnánál nehezebb járművek számára több mint 2000 kilométernyi autópálya, gyorsforgalmi út és I. osztályú út vált fizetőssé. Az első napon érdemi fennakadások nem voltak.

Az elektronikus útdíjrendszer beindítása előtt 58 ezer fuvarozó regisztráltatta magát a rendszerben, miközben a problémamentes rajthoz és üzemeltetéséhez 60 ezer bejelentkező kellene - ídézte a lap az útdíjrendszert üzemeltető SkyToll társaság szóvivőjét. Az első napon állítólag alig 600 fuvarozó használta az útdíjrendszert. A rendszer kijátszásáért kiszabható pénzbírság felső határa 1655 euró, azaz csaknem 450 ezer forint.

Az útdíjas szisztéma bevezetése Magyarországon is évek óta téma, a 2007-ben elfogadott tervek még arról szóltak, hogy 2011-ben bevezetik a nehéz teherautók és a buszok számára az útdíjas rendszert, de a jelek szerint ez legalább egy évet csúszik. A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) szakmai vitairata, illetve az abból készített intézkedési terv minisztériumi egyeztetése már megkezdődött. Ezt követően kormány-, illetve országgyűlési egyeztetések következnek, a konkrét bevezetés módjáról és ütemezéséről akár már idén januárban döntés születhet.