Negyvenen meghaltak a tomboló francia szélviharban

Vágólapra másolva!
A légiközlekedést, a vonatokat és a teherautókat is megbénította a Franciaországra lecsapó szélvihar, amely több mint egymillió háztartásban okozott áramszünetet vasárnap. Negyvenen meghaltak a szélviharban, amely helyenként elérte az óránként 150 kilométeres sebességet.
Vágólapra másolva!

Franciaországban a nem végleges adatok szerint 40 embert ölt meg vasárnap délutánig a Xynthia névre keresztelt szélvihar. Az áldozatok többsége, szám szerint 29-en a nyugati országrészben fekvő Vendée megyében keletkezett áradások miatt vesztették életüket - közölte a polgári védelem. Ez az egyik leghevesebb vihar, amely 1999 óta érte az országot.

A vihar a vasárnapra virradóra érkezett délnyugat felől a középnyugati területre. Az óránként 130-150 kilométeres széllökések miatt áramkimaradások voltak Bretagne, Limousin, Centre és Auverge egyes részein, összesen több mint egymillió háztartásban volt áramszünet vasárnap.

A mentőalakulatok mintegy harminc könnyebb sérültet számoltak össze és körülbelül hetven embert mentettek ki a Vendée-ban támadt áradások miatt, és további áldozatokra számítanak. Jelentős áradások voltak a középnyugati Charente-Maritime-ban és Aytréban valamint La Rochelle-ben is: az emberek sok helyen a háztetőkre menekültek.

Az Air France légitársaság vasárnap reggel törölte hetven légi járatát (a mintegy 700-ból), amelyek a párizsi Roissy repülőtérről indultak vagy oda érkeztek volna. A társaság azt javasolja az utasoknak, hogy az interneten ellenőrizzék, indul-e a gépük, mielőtt kimennének a reptérre.

A francia államvasutak mintegy tucatnyi, Párizst a délnyugati országrésszel és Spanyolországgal összekötő járatot törölt. Délnyugaton, főként Landes-ban és a Pireneusok atlanti vidékén közel 1200 kamion rekedt meg az utakon, mert a spanyol határt lezárták a vihar miatt.

Nyugat-Európa más országaiból szombat óta hat halottat jelentettek. A vihar északnyugat felé tartva elérte Németországot, és Dánia felé közeledik. Frankfurtnál megszakadt a forgalom a legfontosabb német főútvonalon, az A3-ason, és a város főpályaudvarát is le kellett zárni az orkán elvonultáig. Az úton és a síneken is törmelék akadályozza a haladást. Fennakadások vannak a frankfurti nemzetközi repülőtér forgalmában is. Budapestre nem érkezett meg délben a párizsi, kora délután pedig a frankfurti járat sem, amelyeket a vihar miatt töröltek.

Xynthia szombaton az Ibériai-félszigetre csapott le, és Spanyolországban három, Portugáliában egy ember halálát okozta. Az előrejelzések szerint észak felé fokozatosan elhagyja Franciaországot, s a Benelux-államokon át Skandinávia felé tart majd. Magyarországot ugyan elkerüli a vihar, a hatását azonban itt is érezni lehet, mert zivatarokat okozhat (erről az [origo] időjárás-rovatában részletesen olvashat).