Kiverte a biztosítékot Washingtonban az izraeli telepesprogram

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok kemény feltételekhez kötötte az Izrael iránti bizalmát. Ezekre azért volt szükség, mert a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi telepesprogram kiverte a biztosítékot Washingtonban, ami miatt az helyi izraeli nagykövet az elmúlt 35 év legmélyebb válságáról beszélt.
Vágólapra másolva!

Izrael Washingtoni nagykövete szerint az utóbbi 35 év legmélyebb válságába került az amerikai-izraeli viszony az újabb kelet-jeruzsálemi telepépítési terv miatt - írta hétfőn az izraeli média, amely úgy tudja, Washington ragaszkodik a terv leállításához. Michael Oren nagykövet értékelte így a kapcsolatok állapotát más izraeli diplomatáknak tartott telefonkonferenciáján.

Szavai a Reuters hírügynökség szerint ütköznek Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek azzal a törekvésével, hogy megpróbálja a ténylegesnél kisebbnek feltűntetni azt a feszültséget, amely közte és Barack Obama elnök kormánya között alakult ki az izraeli-palesztin tárgyalások újrakezdését fenyegető telepépítési terv miatt.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő leszögezte, hogy a nemzetközi tiltakozás ellenére folytatják a kelet-jeruzsálemi építkezéseket.

Korábban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter telefonos konzultáción pontokba szedve javasolt egy programot, s ezt a Netanjahu-kormány egy hét tagból álló kabinet elé tárta. A listával Clinton erélyesen kritizálta az izraeli telepesprogramot.

Az izraeli Haaretz lap szerint legalább négy amerikai javaslatot kell megvalósítania a zsidó államnak ahhoz, hogy visszaszerezzék az amerikaiakkal folytatott kétoldalú kapcsolatokba vetett bizalmat.

Az Egyesült Államok hivatalos választ vár arról, hogy adminisztrációs hiba, vagy szándékos időzítés miatt esett egybe egy kelet-jeruzsálemi építési program bejelentése Joe Biden amerikai alelnök izraeli látogatásával. A Netanjahu-kormány egy vizsgálóbizottság felállítására tett ígértet még szombaton.

A második Clinton-ajánlás szerint Izrael vonja vissza a jeruzsálemi lakásépítési programot, amely a főleg palesztinok lakta keleti városfél területén 1600 új lakóépületet hozna létre. Hasonló horderejű szimbolikus lépést is elvár az amerikai fél Izraeltől, amellyel a palesztinokkal folytatott béketárgyalások felújítását kívánják elérni. Clinton szerint arab foglyok szabadon engedése megfelelő lépés lenne.

A negyedik pontban arra intik az izraelieket, hogy a béketárgyalások tartalmát terjesszék ki minden olyan kérdésre, amely az izraeli-palesztin konfliktus magját jelenti. Ilyenek lennének a határ-, menekültügyi-, biztonsági, vízügyi-, telepesügyi- és a Jeruzsálemről szóló kérdések.

Catherine Ashton, az Európai Unió diplomáciai vezetője Kairóban azt jelentette ki vasárnap, hogy az újabb kelet-jeruzsálemi zsidó építkezések veszélybe sodorják az izraeli-palesztin béketárgyalásokat.