Lengyelországban öt ember halt meg az áradásokban

Vágólapra másolva!
A régió országait sem kíméli a Magyarországon rendkívül súlyos károkat okozó vihar. Lengyelországban legkevesebb öt ember vesztette életét az áradások miatt. Szlovákiában, Csehországban és Romániában is komoly károkat okozott az időjárás.
Vágólapra másolva!

Dél-Lengyelországban legkevesebb öt emberéletet követeltek eddig az ország ezen részét sújtó áradások, és az elmúlt 24 órában mintegy kétezer embert kellett kitelepíteni otthonából. Súlyos az árvízi helyzet a szomszédos Csehországban és Szlovákia egyes részein is.

A természeti csapás öt lengyelországi halálos áldozata között egy tűzoltó, egy 85 éves nő és egy nyolcéves gyermek is van. Két embert eltűntként tartanak nyilván. Hétfő óta több ezer házat, utakat, vasútvonalakat és szántóföldeket öntött el a víz a kiáradt Odera és Visztula mentén, valamint a két folyó vízgyűjtő területén. Különösen a Krakkó központú kis-lengyelországi, a Katowice székhelyű sziléziai és a Rzeszów székhelyű kárpátaljai vajdaságban súlyos a helyzet.

A Tátrában, Zakopane környékén havazik. A meteorológiai szolgálatok szerint az árvizeket kiváltó esőzések kisebb intenzitással, de a hét végéig folytatódnak. Több száz embert telepítettek ki keddre virradóra Észak-Morvaországban, és legalább tucatnyi település került víz alá. Az illetékes cseh hatóságok szerint kedden reggel 17 morvaországi folyószakaszon, illetve településen volt hivatalosan kihirdetett vészhelyzet.

Szlovákiában másfél évtizede nem voltak ilyen esők. Az idei árvíz már emberéletet is követelt. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet szerint harmadfokú árvízkészültség van az Ipoly mentén, az Erdőháton (Záhorie) a Miava és Morva folyók mentén, illetve a Felső-Vágon és a zsolnai régióban.

Narancssárga jelzésű árvízriadó van érvényben kedd óta Románia nyugati részén, a Bánságban, miután az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék esett. A másodfokú árvízriadó Temes és Krassó-Szörény megyékre érvényes, ahol helyenként patakok áradása várható. A hatóságok enyhébb, sárga jelzésű árvízriadót rendeltek el az Erdély nyugati és középső részén fekvő megyékben.