Az amerikaiak fele szerint Obama rosszul kezeli az olajkatasztrófát

Vágólapra másolva!
Villámcsapás miatt tűz ütött ki azon a hajon, amely a Mexikói-öbölbe ömlő olajat próbálja kiszivattyúzni. A baleset csak néhány órára okozott leállást. Egy kedden ismertetett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezett amerikaiak 52 százaléka elégedetlen azzal, ahogy Barack Obama amerikai elnök a helyzetet kezeli.
Vágólapra másolva!

Újraindult kedden a Mexikói-öböl mélyéről feltörő kőolaj kiszivattyúzása, amelyet néhány órára leállítottak, mert villámcsapás miatt tűz ütött ki a munkát végző Discoverer Enterprise fúróhajón - közölte a BP olajvállalat és az amerikai parti őrség.

A balesetben senki sem sérült meg, és sikerült gyorsan eloltani, de elővigyázatosságból leállították azt a rendszert, amely felszínre hozza a víz alatti "sapkában" összegyűlő olajat. A hajó naponta 2,4 millió liter nyersolajat szivattyúz ki a széttört kút fölé telepített "sapkából".

Barack Obama amerikai elnök kedden Floridában tájékozódott a Mexikói-öbölben történt kőolajszivárgás következményeiről. A térségben tett újabb látogatását az elnök hétfőn Mississippi államban kezdte, ahol az Egyesült Államok elleni 2001-es terrortámadáshoz hasonlította a kőolajszivárgást.

Kedden Charlie Christ floridai kormányzó társaságában az állam északnyugati csücskében lévő Pensacolánál szemlélte meg a tengerpartot. Az amerikai haditengerészet pensacolai bázisán úgy nyilatkozott, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel küzdeni kell a szennyezés ellen, s "a világ legnagyobb hadseregét" is be kell vetni a munkálatok során.

Az AP hírügynökség kedden közzétett felmérése szerint az amerikaiak többsége, 52 százaléka nem elégedett azzal, ahogy Obama az olajkatasztrófát kezelte. A válaszadók többsége, 54 százaléka a kormányzati reakció lassúságát, a bürokráciát hibáztatja. Háromnegyedük úgy véli, hogy az olajszennyezés a saját családjára is közvetlen kihatással lesz, 63 százalékuk szerint pedig még öt év múlva is nyögni fogja az ország a következményeket.

A nyersolaj azóta ömlik a Mexikói-öböl vizébe, hogy április 20-án felrobbant és elsüllyedt a BP által üzemeltetett, a világ legmélyebb olajfúrását végző Deepwater Horizon nevű tengeri platform. A balesetben 11 munkás meghalt.