Mexikói fegyverekkel néztek szembe amerikai határőrök a Rio Grandénál

Vágólapra másolva!
Egymás fegyvereinek csövével néztek farkasszemet az amerikai határőrök és a mexikói katonák a két ország határán. Az incidens hétfőn történt, amikor az amerikaiak lelőttek egy illegális bevándorlónak vélt mexikói fiatalt. Az ügy komoly diplomáciai bonyodalommal fenyeget a két ország között.
Vágólapra másolva!

Kis híján fegyveres összetűzés alakult ki mexikói katonák és amerikai határőrök között a Rio Grandénál, a két ország határfolyójánál. Az incidens hétfőn történt, amikor az amerikaiak lelőttek egy mexikói fiatalt, ám a mexikói katonák fegyverükkel fenyegetőzve zavarták el őket a helyszínről. Az ügy szerdán pattant ki és kezdett diplomáciai botránnyá dagadni, nem sokkal az elhunyt fiatal Ciudad Juarez-i temetése után.

Mexikó heves nyilatkozatban panaszolta fel a lövöldözést az USA-nak, amire az amerikai fél azzal válaszolt, hogy önvédelemből lőttek. A lelőtt fiatal anyja egy szemtanúra hivatkozva azt állítja, hogy fia véletlenül volt ott, mert éppen kölcsönpénzért ment, amiből iskolai felszerelést akart vásárolni, és fel is emelte a kezét, hogy jelezze megadását - jelentette a Los Angeles Times. Az FBI szerint viszont egy illegális bevándorló csoporthoz tartozott, akik a texasi El Pasóba akartak eljutni a kiszáradt folyómedren keresztül hétfő éjszaka, ám amikor a határőrök lekapcsolták kettejüket, többen köveket kezdtek dobálni rájuk, ekkor lőtt egyikük. A lövés a fiatalt találta arcon, aki a helyszínen elhunyt.

Mire a mexikói katonák megérkeztek, a fiatal már holtan feküdt, az amerikaiak pedig, úgy tűnt, éppen mexikói területre akartak átgázolni a sáron keresztül. A mexikóiak azzal gyanúsították meg az amerikaiakat, hogy bizonyítékokat akarnak mexikói területről szerezni, és azzal fenyegetőztek, hogy lelövik őket, ha átmennek a határon, mire ezek is, azok is fegyvert rántottak. A mexikóiak még akkor is az amerikaiak felé irányították a fegyvereiket, amikor az FBI a helyszínre érkezett.