Rongálni kezdték a BP-benzinkutakat Amerikában

Vágólapra másolva!
A Mexikói-öbölben történt olajszennyezés lehet az oka, hogy több amerikai BP-benzinkutat megrongáltak az utóbbi időszakban. Az USA-ban a közvélemény és a hivatalos vélemények is a brit olajtársaságot teszik felelőssé az 51. napja tartó ökológiai katasztrófáért.
Vágólapra másolva!

Erőszakba torkollottak több amerikai városban a BP elleni indulatok, vandál rongálások történtek benzinkutaknál - tudósított csütörtökön az amerikai média. A Mississippi állambeli Southavenben az 51-es autóút mentén kilőtték egy BP-kút épületének ablakait. A helyi alkalmazottak meg vannak győződve, hogy a vandalizmust az az elégedetlenség táplálta, amelyet egyre több amerikai érez az olajcéggel szemben.

"Szerintem emiatt történt, nincsenek ellenségeink" - mondta Alex Saleh, a dolgozók egyike. Elmondta, hogy a kút boltjából, amelynek ablaküvegeit éjszaka lőtték ki, semmit nem loptak el. A BP-vel szembeni erőszakról több körzetből érkeztek tudósítások. New Yorkban is számos BP-kutat megrongáltak, több helyen a cégfeliratot tették tönkre vagy szemetet szórtak a benzinkutak területére.

Az amerikai kormány és a sajtó a BP-t tartja felelősnek azért, hogy a Mexikói-öbölben bekövetkezett az amerikai történelem legnagyobb olajkatasztrófája. A kőolaj 51. napja ömlik a tengerbe, a szivárgás elállítására valószínűleg még hónapokig várni kell. BP-üzemanyagot 12 ezer állomásnál árusítanak az Egyesült Államokban, de maga a brit cég csak a kutak töredékét tulajdonolja, a legtöbb amerikai vállalkozók kezében van.

Az Obama-kormány egyre határozottabban lép fel a BP-vel szemben. Eric Holder igazságügy-miniszter csütörtökön közölte: megteszi a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy ne az amerikaiaknak kelljen kifizetniük a kárelhárítás költségeit. Leszögezte, hogy a BP-nek kell megtérítenie a felmerülő kiadásokat.

"Biztosíthatom az amerikai népet, hogy egyetlen centet sem kell fizetnie a tisztítási műveletekért az öböl térségében, minden kárért a BP a felelős" - jelentette ki. Tony Hayward, a BP vezérigazgatója a jövő héten részt vesz egy meghallgatáson az amerikai képviselőházban, a téma a BP felelőssége az olajkatasztrófában.