Lemondásra készül a hamburgi polgármester

Vágólapra másolva!
Ole von Beust, az önálló tartománynak számító Hamburg CDU-s polgármesterének várható lemondását taglalják német értesülések. Az egyik verzió szerint a politikus a nevéhez fűződő, de népszavazásra váró iskolai reform miatt válna meg hivatalától.
Vágólapra másolva!

Konzervatív pártforrások szerint lemond Ole von Beust, Hamburg CDU-s polgármestere. Szombati értesülések szerint a politikus vasárnap délután jelenti be hivatalosan lemondását. A hírt hivatalosan egyelőre nem erősítették meg. Az 55 éves Ole von Beust ebben az évben immár a hatodik konzervatív tartományi kormányfő lenne, aki távozik hivatalából.

A tekintélyes kereszténydemokrata politikus - aki 2003-ban a nyilvánosság előtt jelentette be homoszexualitását - 2001 óta áll polgármesterként a tartományi kormány élén. 2008 májusa óta egy a konzervatívokból és a környezetvédő Zöldekből álló kormányzatot vezet, amely az első ilyen koalíció Németország háború utáni történetében.

Ole von Beust néhány évvel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy a hamburgi polgármesteri hivatal, illetve a tartományi miniszterelnöki tisztség a "legszebb hivatal a világon". A valószínűleg küszöbön álló lemondás épp ezért derült égből villámcsapásnak számít, és az okokkal kapcsolatban azonnal megindultak a találgatások. Az idézett források, továbbá több szombati újság arról számolt be, hogy Ole von Beust személyes okokból mond le, állítólag belefáradt hivatalába. Más források szerint nem kizárt az sem, hogy a tervezett lemondás mögött az általa vezetett tartományi kormány által elhatározott iskolai reformról egy polgári kezdeményezés által kikényszerített népszavazás áll. Megfigyelők arra számítanak, hogy a referendum eredményeként megbukik az általános iskolai oktatás módosítását és hat osztályra való kiterjesztését célzó reform, amely egyébként a konzervatívok táborában nem talált osztatlan támogatásra.

Amennyiben Ole von Beust vasárnap ténylegesen lemond, immár a hatodik konzervatív tartományi kormányfő lenne, aki távozik hivatalából ebben az évben. Szakértők szerint a pártelnök Merkel környezetéből lassan elfogytak a régi támaszok, ami igen érzékenyen érintheti a népszerűségét rohamosan vesztő kancellárt.