Egymásnak esett a romakitelepítések miatt Sarkozy és Barroso

Vágólapra másolva!
Egy csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozón éles szóváltás zajlott le José Manuel Barroso európai bizottsági elnök és Nicolas Sarkozy francia államfő között a franciaországi romakitoloncolások miatt. A vita végén Sarkozy közölte: Franciaország folytatni fogja valamennyi illegális cigánytábor felszámolását.
Vágólapra másolva!

Éles szóváltás zajlott le José Manuel Barroso európai bizottsági elnök és Nicolas Sarkozy francia államfő között a franciaországi romakitoloncolások miatt csütörtökön Brüsszelben - közölte újságírókkal Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök.

A bizottság elnöke ugyanis támogatásáról biztosította Viviane Reding igazságügyi uniós biztost, aki szerdán a kitoloncolások miatt keményen bírálta Franciaországot. A biztos az illegálisnak tartott cigánytáborok felszámolását szégyenteljesnek nevezte, és a második világháborús időket idézőnek tartotta. A világháborús hasonlatot azonban visszautasította a francia államfő, aki szerint a kijelentés "mélységesen megdöbbentette" Franciaországot.

A szóváltás tényét az AFP francia hírügynökség egy magát megnevezni nem kívánó uniós forrása is megerősítette, aki azt is elmondta, hogy a vitában Barroso megvédte az Európai Bizottságot, mondván: a testület célja, hogy megvédje az uniós állampolgárok szabad mozgásáról szóló jogszabályt.

A külkapcsolati és gazdasági kérdések miatt összehívott uniós csúcstalálkozónak már a kezdetén szóba hozta a francia elnök a romák kitoloncolásának ügyét, ami aztán egyik vezető témájává vált a tárgyalásoknak. Sarkozy a megbeszélésen úgy fogalmazott, hogy a bizottság "sebet ejtett" Franciaországon, amikor azzal fenyegette meg Párizst, hogy az Európai Bíróság elé viszi az ügyet. Kijelentette azt is, hogy Franciaország folytatni fogja valamennyi illegális cigánytábor felszámolását.

A francia hatóságok július 28-a óta 441 illegális roma tábort számolták fel Franciaországban, július vége és augusztus vége között mintegy ezer "nem rendezett helyzetű" román és bolgár állampolgárságú romát toloncoltak ki az országból.