Viharok tépázzák a klímaháború élén álló kutatót

Vágólapra másolva!
Már lassan egy éve zajlik a klímatudósok között az a nyilatkozatháború, melynek főszereplője Radzsendra Pacsauri, az ENSZ illetékes szervének az elnöke. Az indiai tudós többek szerint is alkalmatlan a szervezet vezetésére, és az irányítása alatt kidolgozott jelentésben több szakmai hibát is felfedeztek. A közelmúltban két vizsgálati eredmény is napvilágot látott, az egyik tisztázza a nevét, a másik szerint azonban mennie kellene.
Vágólapra másolva!

Régóta foglalkozik már a globális klímaváltozással Radzsendra Pacsauri, pedig végezettsége szerint nem klímaszakértő. Gépészmérnökként végzett, amelyet később ipari mérnöki és közgazdaságtani doktori fokozattal egészített ki. A 70 éves indiai tudós a Himalája mellett született, és állítólag nemcsak a vallása miatt vegetáriánus, hanem a hústermelés környezetre gyakorolt hatásai miatt is.

2002 óta áll az ENSZ illetékes szervének, a klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottságnak (IPCC) az élén, de már előtte is dolgozott testület számára, többek között azon a kutatáson, amely hozzájárult az 1997-es kiotói klímaegyezmény létrehozásában. Pacsauri a tavalyi koppenhágai klímakonferencián is hallatta a hangját, amikor a "morális felelősség feladásával" vádolta meg az amerikai elnököt, amiért az nem támogatta egy részletes klímaszerződés elfogadását.

Pacsauri munkáját többször is elismerte az indiai kormány, de a legnagyobb kitüntetését 2007-ben kapta, amikor az IPCC nevében átvehette a Nobel-békedíjat Al Gore volt amerikai alelnökkel megosztva. A díjat azért a tanulmánysorozatért kapta a szervezet, amely később aztán támadások kereszttüzébe került.

"Nem fogok visszalépni, kitartok" - mondta Pacsauri, aki maga is elismerte, hogy a 2007-es jelentésben valóban szerepelt néhány túlzó kijelentés. A Himalája gleccsereinek teljes eltűnését a jelentés például 2035-re ígéri, pedig erre valószínűleg csak később fog sor kerülni, és ugyancsak hibásan mérte fel Hollandia területének víz alatt fekvő részét. Pacsauri azt is hozzátette, hogy ez az "emberi hiba" nincs hatással a jelentés konklúziójára. "Ez semmiféleképpen nem befolyásolja azt a tényt, hogy a gleccserek olvadnak, és ez a probléma nagyon is érint minket" - mondta.

Bocsánatot kértek tőle, amiért meghurcolták

A klímaguruval szemben keményebb vádak is felmerültek, amikor tavaly decemberben a Daily Telegraph brit lap egyik cikkében azzal vádolta, hogy hasznot húz az IPCC-ben betöltött tisztségéből, és rengeteg pénzt keres ezzel. Pacsauri jelenleg több tevékenységet is végez az ENSZ-béli tisztsége mellett, elnöke például egy indiai energetikai intézetnek, amelynek tulajdonosi csoportja a lap szerint erősen érdekelt a megújuló energiaforrás-technológiákban, a kvótakereskedelemben és több, a klímaváltozáshoz kapcsolódó üzleti tevékenységben.

A cikk megjelenése után ismételten többen is lemondásra szólították fel Pacsaurit, köztük például egy amerikai szenátor. Pacsauri tagadta a vádakat, az őt alkalmazó vállalat pedig felkérte a világ egyik legnagyobb auditor cégét, a KPMG-t, hogy vizsgálja meg az indiai tudós pénzügyi helyzetét. A KPMG múlt héten publikált jelentése igazat adott Pacsaurinak. A Guardian nevű brit lap szerint a vizsgálat bebizonyította, hogy Pacsauri nem profitált a különböző cégeknek nyújtott segítségéből, sőt még ő adományozott pénzt az általa vezetett indiai intézetnek. A KPMG vizsgálatából az is kiderült, hogy Pacsauri külső jövedelmei tulajdonképpen a megélhetését jelentik, ugyanis az ENSZ-től nem kap fizetést.

A Telegraph egy augusztus 21-én kiadott közleményében bocsánatot kért Pacsauritól. "Nem állt szándékunkban azt sugallni, hogy Pacsauri doktor korrupt vagy visszaél a pozíciójával. Elfogadjuk, hogy a KPMG szerint Pacsauri doktor nem keresett milliókat az elmúlt években" - írta az újság.

A New York Times szerint a vádak ugyan nem állják meg a helyüket, de féligazságokat tartalmaznak: Pacsauri valóban rengeteg cégnél tevékenykedik tanácsadóként. Roger A.Pielke Jr. a Colorado Egyetem környezet- és politikatudományi professzora azt mondta a lapnak, hogy helytelen az ENSZ-béli tisztség mellett üzleti társaságoknál tanácsadóként dolgozni, a pénztől függetlenül is. Egy másik szakértő azonban eltérően vélekedik. "Mindenki, aki alkalmas az IPCC vezetésére, érdekelt tudományban, politikában vagy üzletben, tudósok ezrei vannak az IPCC-ben, szükség van a tapasztalatukra, és mindegyikük valahonnan érkezik" - mondta Hal Harvey, az amerikai ClimateWorks alapítvány vezetője.

Az ENSZ vizsgálóbizottsága szerint is mennie kellene

Az IPCC-t ért kritikák miatt az ENSZ összehívott egy független kutatókból álló bizottságot, hogy vizsgálják meg a szervezet működését. A hétfőn nyilvánosságra hozott eredmény szerint az IPCC elérte azt a célt, hogy ráirányítsa a világ figyelmét a klímaváltozásra, és "jól szolgálta a társadalmat".

Ugyanakkor a kutatók azt javasolják, hogy a szervezet elnökségének tagjai ezentúl csupán egyetlen jelentés kidolgozásában vegyenek részt, tehát egyetlen hatéves ciklust dolgozzanak végig, így biztosítva a vezetőség folyamatos cseréjét. A bizottság vezetője, Harold Shapiro később újságírói kérdésre azt mondta, hogy ezzel egyértelműen azt javasolják, hogy a legutóbbi jelentés kidolgozása alatt vezetői tisztséget betöltő Pacsauri már ne vegyen részt a 2014-re várt ötödik jelentés elkészítésében. Pacsaurit 2008-ban választották meg újra a szervezet elnökének.

Shapiro azt is hozzátette, hogy a vizsgálat nem akarja kritizálni Pacsauri tevékenységét, és nem is vizsgálták azt, viszont ők sem mentek el szó nélkül az energetikai cégekhez fűződő kapcsolata mellett, és megjegyezték, hogy az IPCC-nek különös figyelmet kellene fordítania a függetlenségére. Azt is javasolták, hogy a szervezet elnöke teljes munkaidőben dolgozzon az ENSZ-nek.

"Ez egy küldetés és én nem bújhatok ki alóla, nem sétálhatok el" - reagált a javaslatra Pacsauri, hozzátéve azt is, hogy addig nem mond le, amíg az IPCC-t ellenőrző 194 ország képviselői nem kérik meg rá. Ez elég valószínűtlen - írja a Telegraph, ugyanis a lap szerint az ENSZ-ben nem szokták leváltani a szervezetek vezetőit, amíg a saját országuk támogatja őket. Pacsaurit pedig az indiai miniszterelnök biztosította támogatásáról.

Az IPCC a botrányok kapcsán többször is kijelentette, hogy a tények egyértelműen bizonyítják, hogy a klímaváltozás valós és veszélyes. A szervezetet vizsgáló bizottság egyik tagja szerint pedig a "a himalájai hiba csupán egyetlen paragrafus volt a 4000 oldalas jelentésből, és ez nem rossz arány".