Kirúgták a jemeni sakkválogatottat, mert Izraellel játszott

Vágólapra másolva!
Az egész jemeni sakkválogatottat kirúgta az ország sportminisztere, amiért kiálltak az izraeli sakkozók ellen egy fehérorosz sakktornán. A jemeni sakkozóknak előre megmondták, hogy Izraellel nem játszhatnak, ők azonban megtagadták az utasítást.
Vágólapra másolva!

Kirúgta a jemeni sportminiszter országa teljes sakkválogatottját, amiért a sakkozók kiálltak az Izrael elleni mérkőzésre egy Fehéroroszországban rendezett sakktornán. Hamud Mohammed Ubad sportminiszter a mérkőzés miatt a jemeni sakkszövetség vezetőit is menesztette - írja az Independent című brit napilap.

A szokatlan döntésre azután került sor, hogy a jemeni sakkozókat előre figyelmeztették: amennyiben a sakktornán Izraellel sorsolják össze őket, vissza kell lépniük a versenytől. A sakkozók megtagadták ezt az utasítást - közölte a miniszter.

Hamud Mohammed Ubad szerint a jemeni sakkozók egyéni akciója ellentétes volt Jemen politikájával, amely ellenzi az Izraellel való kapcsolatok normalizálását. A döntés óta a sakkozók már úton vannak hazafelé - közölte a miniszter.

Jemen nem az egyetlen arab ország, amely sportversenyeket is felhasznál az Izraellel fennálló konfliktusának kimutatására, annak ellenére, hogy nemzetközi sporttestületek rendre figyelmeztetnek: a sportot és a politikát külön kell választani. Az Egyesült Arab Emirátusok tavaly például nem adott vízumot az országba érkező izraeli teniszezőnek, Shahar Peernek, egy török szervezésű 2010-es ifjúsági sakktornán pedig nem voltak hajlandóak lejátszani az izraeli himnuszt a tornát megnyerő izraeli sakkozóknak.