Mégsem törlik el a pénzbüntetést a szlovák nyelvtörvény megsértéséért

Vágólapra másolva!
Az új szlovák kormány nem törli el a nyelvtörvény megsértéséért kiróható pénzbüntetést, a szankciókat azonban várhatóan enyhíteni fogja - közölte a szlovák kormány pénteken.
Vágólapra másolva!

A szlovák kulturális minisztérium nem akarja törölni az előző kormány által elfogadott nyelvtörvény megsértéséért kiróható szankciókat, de enyhíteni akarja azokat - közölte pénteken a szlovák minisztérium szóvivője, Eva Chudinová.

A szóvivő elmondta: ez következik abból a törvénymódosításból, amelyet Iveta Radicová kormánya a jövő szerdán készül megvitatni. A pénzbüntetés marad, de nem fogják automatikusan alkalmazni, hanem a miniszter döntésére bízzák - tette hozzá.

Daniel Krajcer kulturális miniszter a júniusi parlamenti választások után tartott első sajtóértekezletén jelezte, hogy el akarja törölni a pénzbírságot. A szóvivő szerint a miniszter nem gondolta meg magát, mivel a törvényből kikerülnek az abszurd korlátozások. Viszont azok, melyek ésszerűek, megmaradnak. "Ha védeni akarjuk az államnyelvet, ehhez eszközre van szükségünk, és ez azt a lehetőséget is magában foglalja, hogy pénzbírságot vessünk ki" - mondta.

A jogszabály megsértéséért jelenleg 100-tól 5000 euróig terjedő pénzbüntetést lehet kiszabni. A szóvivő szerint ehhez a szankcióhoz azonban csak végszükség esetén, bizonyos szélsőséges esetekben fognak folyamodni.