Merkel kitüntette a Mohamed-karikatúra alkotóját

Vágólapra másolva!
Angel Merkel német kancellár adta át Potsdam város médiadíját szerdán este annak a karikaturistának, aki öt évvel ezelőtt gyújtózsinóros turbánnal a fején ábrázolta Mohamed prófétát.
Vágólapra másolva!

A média szabadságát védő rendíthetetlen magatartásáért kapta meg Kurt Westergaard karikaturista Potsdam város médiadíját, az M100 díjat. A karikaturista öt évvel ezelőtt nagy botrányt kavart a Mohamedet gyújtózsinóros turbánnal ábrázoló rajzával. A 75 éves Westergaard, aki öt éve muzulmán szélsőségesek állandó fenyegetése alatt él, szigorú biztonsági intézkedések közepette vett részt a díjátadáson.

A potsdami Sanssouci kastélyban rendezett ünnepségen Angela Merkel német kancellár adta át az elismerést. Merkel köszöntőjében kiemelte a sajtószabadság jelentőségét, és azt mondta, Európa olyan hely, ahol karikaturisták ilyen rajzot is készíthetnek. Merkel kitért arra az amerikai vallási csoport által tervezett akcióra is, amelynek keretében szeptember 11-én - az Egyesült Államok két nagyvárosa elleni terrortámadások 9. évfordulóján - nyilvánosan el akarják égetni a muzulmánok szent könyvének, a Koránnak egy példányát. A kancellár tiszteletlennek, visszataszítónak és helytelennek minősítette az elképzelést.

A Németországi Muzulmánok Központi Tanácsa (ZMD) bírálta a német kancellárt, amiért részt vett a díjátadón. Aiman Mazyek főtitkár szerint Merkel olyan embert tisztelt meg, aki "a muzulmánok szemében a mi prófétánkat, s ezzel tulajdonképpen minden muzulmánt lábbal tiport meg". A jelenlegi túlfűtött légkörben Westergaard kitüntetése "roppant problematikus" - vélte a ZMD főtitkára.

A potsdami M100 Médiadíjat száztagú kuratórium ítéli oda 2005 óta olyan személyeknek, akik munkásságukkal "nyomot hagytak maguk után" Európában és a világban. Az eddigi kitüntetettek között van az Orvosok határok nélkül szervezet alapítója, Bernard Kouchner, az afrikai éhezőket segítő Bob Geldof rockzenész és Hans-Dietrich Genscher egykori német külügyminiszter. A szerda esti díjátadáson mintegy 80 európai főszerkesztő volt jelen, a méltató beszédet Joachim Gauck egykori keletnémet polgárjogi aktivista mondta.