Véletlenül elsült a brit királynő testőrének fegyvere

Vágólapra másolva!
A fegyver tisztítása közben véletlenül elsült II. Erzsébet brit uralkodó közvetlen testőrének fegyvere - tudta meg a legnagyobb brit vasárnapi bulvárlap. A baleset következtében nem sérült meg senki, de a tíz éve a királynőt védő testőrt a vizsgálat idejére felmentették a szolgálat alól.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztették állásából egy időre II. Erzsébet brit uralkodó legmagasabb rangú személyi testőrét, akinek szolgálati pisztolya tisztítás közben véletlenül elsült. A News of the World - a legnagyobb vasárnapi brit bulvárlap - beszámolója szerint az incidens a királynő skóciai rezidenciáján, a Holyroodhouse kastélyban történt, alig néhány órával azelőtt, hogy XVI. Benedek pápa megérkezett volna hivatalos állami látogatására.

A katolikus egyházfő másfél hete tett négynapos körutat Nagy-Britanniában. Utazása első mozzanataként vendéglátóját, a királynőt kereste fel Holyroodhouse-ban. A vasárnapi beszámoló szerint a pápa érkezése előtt Ian Boyes főfelügyelő, a Scotland Yard munkatársa - aki tíz éve látja el az uralkodó közvetlen személyi védelmét - éppen Glock 19 típusú pisztolyát tisztogatta a kastély egyik szolgálati helyiségében, amikor a fegyver elsült. Boyes egyedül tartózkodott a szobában, és még nem volt szolgálatban. A véletlen lövéstől nem sérült meg senki.

A Scotland Yard szóvivője szerint az ilyen esetekben szokásos eljárás alapján a tisztet felfüggesztették a fegyveres szolgálat alól. Az ügyben belső vizsgálatot tartottak, Boyes "újraakkreditálási" folyamaton esett át, és ezután visszahelyezték a fegyveres szolgálatba - mondta a rendőrségi szóvivő. A tájékoztatásból az nem derült ki, hogy továbbra is a főfelügyelő látja-e el II. Erzsébet királynő személyi testőri feladatait.

Nem ez az első ilyen incidens a királynő környezetében. Tíz éve, a királyi család különvonatán egy rendőr véletlenül kétszer is elsütötte szolgálati fegyverét, nem messze attól a kabintól, ahol az uralkodó éppen aludt. Néhány évvel korábban egy királyi testőr rutingyakorlat közben saját magát lőtte lábszáron.