Ejtőernyős kutyákkal vadásznak a tálibokra a brit elitkatonák

Vágólapra másolva!
Kamerával ellátott, fegyveresek megtámadására kiképzett kutyákkal vadásznak az afganisztáni tálibokra a brit kommandósok. A németjuhászok közül már nyolc elpusztult a bevetésekben. Az állatvédők háborognak.
Vágólapra másolva!

Ejtőernyővel dob le németjuhász-kutyákat tálib erősségekbe az SAS. A brit különleges erők tagjai mellükre csatolt kutyákkal ugranak ki a gépekből. A kutyákat úgy képezték ki, hogy megkeressék és megtámadják az ellenséges fegyvereseket, de az állatok fejére kamerát is erősítenek, hogy előretolt felderítő feladatokat is el tudjanak látni - írja a Guardian.

Már nyolc állat elpusztult a bevetések során, "de ez nyolc SAS-kommandós is lehetne" - idézett a Times egy meg nem nevezett forrást.

A Wired magazin szerint a kutyákat úgy képzik ki, hogy akár 7500 méteres magasságból is tudjanak ugrani, és félórás siklóernyős bevetést is nyugodtan viseljenek. Ilyen magasságban ők is kapnak külön számukra készített légzőmaszkokat. Az SAS a szupertitkos amerikai Delta Force elitegységtől vette át a taktikát.

Forrás: Bundesheer/Horst Gorup
A kép illusztráció, az osztrák hadsereg egyik ejtőernyős kutyájáról készült

Állatvédők ugyanakkor hevesen tiltakoztak a kutyák harci bevetése ellen, a Peta állatvédő szervezet szerint az állatok nem eszközök, és nem szabad kihasználni és "aztán eldobni őket, mint az üres töltényhüvelyeket".