Szimbolikus lépésekkel intézik el a papi pedofíliát a bíborosok

Vágólapra másolva!
Csalódottak a pedofil katolikus papok áldozatait képviselő a civilek, mert várakozásukkal ellentétben a Vatikán megint csak szimbolikus gesztusokat tett az ügyben a hétvégi bíborosi kollégiumon. A zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson a világ bíborosai arra jutottak, hogy meg kell hallgatni az áldozatokat, és meg kell válogatni, kiből lehet pap.
Vágólapra másolva!

A Vatikánba rendelte a hétvégére pápa a világ bíborosait, hogy megtárgyalják az egyház problémáit, és új tagokat válasszanak maguk közé. A háromnapos, pénteken kezdődő tanácskozások zárt ajtók mögött folytak. Az elemzők előzetesen arra számítottak, hogy az egyik legfőbb téma az lesz, hogyan reagáljon az egyház a napvilágra került molesztálási ügyekre, és hogyan kezelje a papi pedofíliát - írta a BBC.

XIV. Benedek hívására körülbelül százötven bíboros érkezett Rómába. Korábban a most összesen 179 tagú bíborosi kollégium általában csak akkor ült össze, ha az új pápáról kellett dönteniük (ezeken az alkalmakon konklávénak hívják a testület). Ratzingernek már bíboros korában panaszkodtak a társai, hogy alig ismerik egymást, így elhatározta, hogy a korábbinál nagyobb szerepet szán a bíborosi kollégiumnak.

Majd megválogatják, kit fogadnak be

Pápává választása óta ez a mostani a harmadik alkalom, hogy a Vatikánban tanácskoztak a bíborosok (a testületet ezeken az alkalmakon konzisztóriumnak hívják). A magyar katolikus egyházat Erdő Péter bíboros képviselte a tanácskozásokon, de azt nem sikerült megtudnunk a püspöki konferenciától, hogy milyen álláspontot képviselt a felmerülő kérdések, különösen a papi pedofília és a molesztálások ügyében.

A bíborosok csalódást okoztak az egyháztól jelentős intézkedéseket váróknak. A pénteki zárt ülést vezető Cardinal William Levada bíboros a tanácskozás után azt mondta a sajtónak, hogy általános irányelveket fogalmaznak meg az egyház tagjainak, amelyben leírják, hogyan kezeléjék a szexuális visszaéléseket. A bíboros szerint az egyháznak beszélnie kell az áldozatokkal, együtt kell dolgozniuk az ügyvédekkel, és a jövőben óvatosan kell megválogatniuk, hogy kiket vesznek fel papnak - írta a BBC.

A tárgyalások idején is Vatikánban tüntető amerikai székhelyű, a papi pedofília áldozatait képviselő szervezet (Snap) szóvivői csalódottan nyilatkoztak a tanácskozás után. Álláspontjuk szerint az egyháznak fel kéne hagynia végre a "szimbolikus gesztusokkal". "Nem mintha sok reményt fűztünk volna ehhez a tanácskozáshoz, hiszen ezek az egyházi előljárók ugyanazok, akik semmibe vették és elhallgatták ezeket az eseteket" - idézi közleményüket a BBC.

A csoport felszólította a Vatikánt, hogy hozzák nyilvánosságra a molesztálásokkal kapcsolatos dokumentumokat, és nevezzék meg azokat, akik rejtegették a bűncselekményeket.

Ráfogják a médiára

Néhány, a tanácskozáson részt vevő bíboros kritizálta a témát övező érdeklődést. "Belefáradtam már, hogy erről a témáról beszéljünk " - mondta Javier Lozano Barragan a tanácskozás után újságíróknak. A BBC szerint a mexikói bíboros azt mondta, hogy ezt az egész ügyet csak a média fújta fel.

A média azért kezdett el a témával foglalkozni, mert az elmúlt években több országban, többek között az Egyesült Államokban, Írországában és Németországban is számos molesztálási ügy került napvilágra. A Vatikán kezdetben tudomást sem vett a szexuális bűncselekményekről, vagy legfeljebb annyit reagáltak az esetekre, hogy a megvádolt papokat más városba helyezték át. Tavasszal magát a pápát is azzal vádolták, hogy korábban ő is segített eltusolni egyházon belüli szexuális bűncselekményeket.

XVI. Benedek nyáron Portugáliában már önkritikusan beszélt a pedofil papok botrányáról, és elismerte, hogy a bűnök az egyházon belülről erednek. Néhány hónapja szigorították a szexuális bűncselekmények büntetését a Vatikánban, és megnövelték a pedofil bűncselekmények elévülési idejét. A Vatikán kritikusai szerint ezek mind csak látszatintézkedések, a gyerekkorában maga is bántalmazásokat átélő Sinéad O'Connor kritikáját ebben a cikkünkben olvashatják.

XVI. Benedek gondoskodott róla, hogy a most hétvégi bíborosi kollégiumról és az azon elhangzottakról ne sok szó essen a médiában. Szombaton napvilágra került a jövő héten megjelenő interjúkötetének néhány részlete, többek között amelyben az óvszerhasználatot korábban kategorikusan elutasító egyházfő arról beszél, hogy bizonyos esetekben, például a nemi betegségek elleni küzdelemben vagy a férfi prostituáltak esetében elfogadhatónak tartja az óvszert. A pápa nagy médiavisszhangot kiváltó kijelentéseiről ebben a cikkünkben, a reakciókról itt olvashat bővebben.