A kubai gazdaság összeomlásával számoltak Amerikában egy WikiLeaks-irat szerint

Vágólapra másolva!
A kubai gazdaság 2-3 éven belüli összeomlásával számolt az amerikai diplomácia egy pénteken nyilvánosságra hozott WikiLeaks-dokumentum szerint.
Vágólapra másolva!

Egy titkos amerikai diplomácia jelentés a kubai gazdaság 2-3 éven belüli összeomlásával számolt egy a WikiLeaks honlapjára pénteken feltöltött dokumentum szerint. A februárban született értékelés az Egyesült Államok havannai érdekképviseleti irodájában készült, hónapokkal azelőtt, hogy Raúl Castro kubai államfő gazdasági reformokat jelentett be.

Az amerikai véleménnyel nagyjából egyetértettek Kuba fő hitelezői és befektető országai - Kína, Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Japán, Brazília, Kanada - is, amelyeknek a havannai képviselőivel az amerikaiak megvitatták az ország helyzetét.

A jelentés végkövetkeztetése az, hogy a pénzügyi világválság és a kezelhetetlen kubai küladósság miatt "két-három éven belül végzetes helyzet fog kialakulni" a kubai gazdaságban. Kuba külföldi adóssága 2007-ben 17,8 milliárd dollár volt.

A jelentés megírása óta Kubában a korábbi, felületi reformoknál mélyebbeket vezettek be, és napirendre tűzték a gazdasági átalakítás programját, amelyről a jövő tavaszi pártkongresszus fog dönteni. A dokumentum szerint az elsődleges problémát a katonai vezetők fokozódó gazdasági jelenléte okozta, "akik képesek a napi ügyintézésre, de nincs elképzelésük a reformokról, amelyek kivezetnék az országot a gazdasági rendszertelenségből."